Belföld

Kétmilliónyi közpénz ment el egy egyórás erdei sétára

450 millió forintot nyert el az Utak és Esélyek Alapítvány egy EFOP-program keretében. A G7 értesülései szerint az egyik településen egy rövid erdei séta szervezésében vett részt az alapítvány, amely nagyjából egy óráig tartott, és mintegy százan mentek el rá. Az alapítvány nem is vett részt a tényleges szervezésben, azt egy helyi intézményre bízta, cserébe fejenként ezer forintot fizetett a sétán résztvevők után.

Tehát miközben az egész program 100 ezer forintjába került az alapítványnak, a G7 számításai szerint résztvevőnként közel 20 ezer forintot keresett rajta. A 450 milliós program fejében ugyanis 21 750 embernek kell részt vennie az alapítvány programjain három év alatt. Így egy személyre lebontva tehát 20 700 forint jár egy részvétel után.

Az egyórás, más által szervezett séta tehát hiába került csak 100 ezer forintjába, több mint 2 millió forint közpénzt kapott erre az alapítvány.

A másik eset Barcs környékéhez kapcsolódik. Barcs és a környékbeli települések bevonásával biciklis napot tartottak, amely során a résztvevők a szomszédos vagy akár távolabbi településekre biciklizhettek át, ismerkedhettek egymással és zsíroskenyerezhettek. Horváth Gábor, a barcsi önkormányzat sportreferense azt mondta a G7 újságírójának, hogy az egész napos rendezvényen nagyjából 60-70 ember vehetett részt.

Horváth szerint az Utak és Esélyek itt sem szállt be a szervezésbe: az alapítvány csak az ötletet adta, ezen kívül felhívták a kontaktszemélyeket a résztvevő települések önkormányzatánál. A szervezést és a zsíros kenyeret az önkormányzatok állták, Horváth szerint az Utak és Esélyek anyagilag csak a díjazáshoz járult hozzá, de ennek értéke a pár tízezer forintot sem érte el.

Kiemelt kép: Sóki Tamás/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik