Belföld

Brutális állatkínzó ellen emeltek vádat

Olyan borzalmas körülmények között tartotta állatait, hogy több elpusztult. A tetemeket a kutyáival etette fel.

Az 51 éves férfi Boconád belterületén két lovat, szarvasmarhákat, nagyobb számban juhokat, kecskéket tartott. Lakossági bejelentés alapján indult hatósági ellenőrzés nála.

Kiderült, hogy durván és sorozatosan megszegte a haszonállatok tartására vonatkozó előírásokat. A telephelyen több mint egy tucat kecske, egy juh és egy szarvasmarha tetemét találták. A láncra vert kutyák előtt állati csontok és végtagmaradványok igazolták, hogy a vádlott a korábban elpusztult jószágokkal etette kutyáit.

A szarvasmarhák előtti itató kiszáradt, a kecskék etetőjébe több állat feje beszorult. A trágya az állatok elhelyezésére szolgáló szűkös karámokban térdig ért és a pangó vízzel keveredett.

A hatóságok kötelezték a szabálysértések megszüntetésére, megbírságolták, eredménytelenül. Az állatok vízellátásáról, az elszaporodott rágcsálók irtásáról nem gondoskodott, a karámokat nem tisztította, a trágyát nem szállította el.

Megtörtént, hogy három szarvasmarha az éhségtől hajtva végső kétségbeesésében átszakította a villanypásztort, kitört a szomszédos vetésbe, hogy ott legelhessen.

A telephelyen több állat elhullott az ottani rettenetes körülmények miatt. A Hevesi Járási Ügyészség a közigazgatási eljárással párhuzamosan megindult büntetőeljárásban állatkínzással vádolja a telephely tulajdonosát, akivel szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta. Vizsgálják a kereset benyújtásának feltételeit azért is, hogy a bíróság a férfit tiltsa el az állattartástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik