Belföld

Jogerős ítélet Növényi Norbert adócsalási ügyében

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte adócsalás miatt Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózót a Fővárosi Ítélőtábla – írja PestiSrácok.hu. Növényit a csalási ügy hetedrendű vádlottjaként marasztalta el a táblabíróság.

Tavaly júniusban három év négy hónap börtönbüntetésre ítélték a Fővárosi Törvényszéken Növényi Norbertet. Az olimpiai bajnok birkózó volt ugyanis a hetedrendű vádlottja annak a 8 éve húzódó adócsalási ügynek, amelyben másfél milliárd forintot csaltak el a vád szerint. Növényit kétrendbeli adócsalásban és háromrendbeli magánokirat-hamisításban találták bűnösnek. Utóbbiban bűnsegédként vett részt. A bíróság a börtönbüntetés mellett 3 évre eltiltotta Növényit a közügyek gyakorlásától, és 136 186 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

A vádirat szerint 1995 és 2010 között az I. rendű vádlott több gazdasági társaságból álló cégcsoportot alakított és működtetett, melyeknek gazdasági vezetését a II. rendű vádlott végezte. A cégcsoportban a névleges tisztségviselők az I. rendű vádlott családtagjai, rokonai voltak, akik nem rendelkeztek valós információval a cégek működéséről.

A III. és IV. rendű vádlott 2005 és 2010 között szintén az egész ország területére kiterjedő, fiktív számlák kiállítását végző bűnözői csoportot működtetett, melynek az volt a célja, hogy tényleges gazdasági tevékenységet nem végző belföldi és külföldi gazdasági társaságok beiktatásával, színlelt szerződéssel és azt alátámasztó valótlan tartalmú okiratokkal, jól prosperáló cégek adófizetési kötelezettségeit jogosulatlanul csökkentsék, jutalék ellenében.

Az olimpiai bajnok úgy keveredett az ügybe, hogy az elsőrendű vádlott munkát adott neki. Növényi azt állította, hogy csak reklámarc volt, a vád szerint azonban részt vett üzleti döntésekben is, így az ügy hetedrendű vádlottja lett. Növényi a rendőrségi vallomásában tagadta, hogy bármi köze is lenne a csaláshoz.

F. Tibor házában volt egy konditerem, oda jártam edzeni őt, de nem jártunk egy társaságba, szorosabb viszonyunk sem volt, míg fel nem kért a cége reklámarcának. Néha elkísértem Szlovákiába, ahol nem tudom, mi történt, de a számlázási és könyvelési ügyekre nem volt rálátásom

– vallotta.

Az elsőfokú  ítélet után a 12 vádlott többsége, illetve az ügyészség is fellebbezett, így az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely jelentősen enyhítette a vádlottak büntetését. Növényi Norbertet, az ügy hetedrendű vádlottját  2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte jogerősen a táblabíróság. A másodfokú bíróság az egyéb enyhítő körülmények mellett a különösen jelentős időmúlásra tekintettel látott alapot a komoly enyhítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik