Belföld
Fót, 2015. szeptember 11.
Afgán fiatal a fóti Károlyi István Gyermekközpont kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthonában 2015. szeptember 11-én. Az intézményben tartott sajtótájékozatón Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta, hogy az elmúlt időszak számos intézkedésének köszönhetően a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező gyermekek fogadására és ellátására.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Megmenekült a fóti gyermekváros

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 08. 27. 05:59

A portásfülke faliújságjára kitűzött A4-es lapon hirdette ki a fóti Károlyi István Gyermekközpont megbízott intézményvezetője, hogy 2019 nyaráig „nem várható változás” a gyermekváros „feladatellátásában”.

Kádas István akkurátusan leírta, hogy erről a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója értesítette, miután hírt kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumából, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkártól.

Fotó: 24.hu

A hivatali bikkfanyelven megfogalmazott hirdetmény megkavarta a gyermekváros lakóit, hiszen eddig úgy tudták, bármelyik pillanatban megtörténhet a Károlyi-kastély területén működő összes állami fenntartású oktatási és szociális intézmény kitelepítése, és az épületek lebontása.

A drasztikus bezárást is az Emmi szociális államtitkára jelentette be ugyanis. De az még Fülöp elődje, Czibere Károly volt.

Czibere 2017 januárjában egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány úgy döntött, teljesen megszüntetik a gyermekvédelem „tömegszerű intézményeit”, a nagy és korszerűtlen gyermekotthonokat kisebb lakásotthonokkal váltják fel. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt is hozzátette, hogy a gyermekvárosnak eddig helyet adó kastély épületének, más, az ingatlanhoz jobban illő funkciót keresnek majd.

Budapest, 2017. január 18.
Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár (k), Bíró Endre igazgatóhelyettes (b) és Márk, az intézmény egyik lakója a fóti Károlyi István Gyermekközpontban 2017. január 18-án. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a gyermekközpont kiváltásával kapcsolatban, valamint a Károlyi-kastély átalakításáról.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Czibere Károly államtitkár, Bíró Endre igazgatóhelyettes és az intézmény egyik lakója a fóti Károlyi István Gyermekközpontban 2017 januárjában.
(Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A fóti alkalmazottakat állománygyűlésen tájékoztatták a kormánydöntésről. Őszinte magyarázatot és részletes információkat hiába reméltek, de az egyértelmű volt, hogy 2018 nyarán jön a bezárás, és még azoknak a nyugdíjas tanároknak is el kell hagyniuk a területet, akik évtizedeken keresztül dolgoztak az intézményben, és ma is a munkájukért kiutalt szolgálati lakásban élnek.

A bezárás elmaradt, de magyarázatot most sem fűzött senki az új, 2019-es dátumhoz. A zavart fokozta, hogy kiderült, időközben pályázatot írtak ki az intézményvezetői posztra, ötéves megbízatással keresnek olyan szakembert, aki színvonalas munkát és zavartalan működést tudna biztosítani a Károlyi István Gyermekközpontban, Fóton. A pályázatban ugyanis szó sincs arról, hogy az új vezetővel szemben elvárás lenne, hogy le tudja menedzselni az intézmény költözését, szétdarabolását vagy akár megszüntetését.

A Károlyi Gyermekközpont egyébként már rég nem az az ’50-es évekből itt ragadt, árvák befogadását végző tömegintézmény, aminek Czibere államtitkár lefestette. A területen kisebb, néhol egészen új, uniós pénzekből felhúzott épületekben végzik mozgássérült gyerekek, valamint mentális problémákkal küzdő fiatalok gondozását, és működik egy szülő nélkül érkezett menekült gyerekeket gondozó részleg is.

Fotó: 24.hu

Fóton sokan biztosra vették, hogy Mészáros Lőrinc vetett szemet a területre. A városban már 2017 elején elterjedt a pletyka, hogy az ingatlanok a felcsúti milliárdos kezében találhatják majd meg új funkciójukat, és később azt is tudni vélték, hogy a területen végzett talajvizsgálatok is egy majdani beruházás előkészületei lehettek. Építkezés azonban nem kezdődött, és a Mészárostól való félelem is alábbhagyott.

Az év elején aztán kiderült, hogy a többi tulajdonosesélyes sem kér a gyermekváros átvételéből.

A kastélypark jelentős részét elfoglaló Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a fóti önkormányzati lapban jelentette be, hogy bár felkérték őket a terület átvételére, visszautasították a lehetőséget. Edvi Péter a Fóti Hírnökben megjelentetett írásában elárulta, hogy az elmúlt 18 évben ötször is felkérte a szervezetet a szakminisztérium, de mindig nemet mondtak.

Most is köszönjük egyesek javaslatát, de köszönjük, nem kérjük

– írta a szervezet elnöke, aki közismerten jó viszonyt ápol az Orbán családdal. A terápiás lovardát működtető gyermekmentő szolgálat vezetője azt állította, tudomása szerint a Károlyiak Alapítvány érdekelt az átvételben.

Fotó: 24.hu

A lap következő számában azonban a kastély egykori tulajdonosait képviselő gróf Károlyi László és felesége leszögezte:

Soha nem állt szándékában az intézmény lakóit kitelepíteni, mert a Károlyi család mindenkori szociális érzékenysége rájuk is jellemző.

A Fóti Károlyiak Alapítvány nyilatkozata szerint a gróf és felesége csupán a család örökségét, a kastélyt és a kertet szeretné felújíttatni, de úgy, hogy a hazai jogszabályoknak megfelelően az ingatlan állami tulajdonban marad.

Ugyanebben a lapszámban olvasható Bartos Sándor fóti polgármester interjúja is, amelyben elmondja, hogy az önkormányzatnak semmilyen ráhatása sincs a gyermekvárosban zajló történésekre, hiába tartozik területileg a városhoz. Bartos azt hangoztatta, hogy mindezek ellenére igyekeznek elérni, hogy Fótnak is megfelelő koncepció valósuljon meg a gyermekvárossal, az ott lakókkal és a dolgozókkal kapcsolatban.

Hivatalosan egyetlen szervezet, az egykori árvák érdekképviseletére létrehozott Fóti Gyermekváros Egyesület jelentkezett a gyermekváros üzemeltetési jogának elnyeréséért. A Danyi Imre elnökletével működő egyesület viszont csak az utóbbi hónapokban nyomult rá a politikusokra. Tuzson Bencénél, a körzet kormánypárti képviselőjénél, sőt Orbán Viktor miniszterelnöknél is bejelentkeztek támogatásért.

Fót, 2015. szeptember 11.
Magyarországra kísérõ, szülõi felügyelet nélkül érkezett afgán fiatalok a fóti Károlyi István Gyermekközpont kísérõ nélküli kiskorúak gyermekotthonában 2015. szeptember 11-én. Az intézményben tartott sajtótájékozatón Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára elmondta, hogy az elmúlt idõszak számos intézkedésének köszönhetõen a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérõ nélkül érkezõ gyermekek fogadására és ellátására.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Magyarországra kísérő nélkül érkezett afgán fiatalok a fóti Károlyi István Gyermekközpontban 2015 szeptemberében.
(Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Az egyesületet jelenlegi formájában 2017 szeptemberében jegyezték be, de jogelődje már a rendszerváltás után, az 1990-es években is működött. Danyi elmondása szerint bejelentkezésükre a nyár elején a kormányfő kabinetjétől azt a választ kapták, hogy

a gyermekváros ügyében még nem zárultak le az egyeztetések a tárcák között.

Helyi forrásaink szerint a „hírzárlat” ellenére szállingózó legújabb információk arról szólnak, hogy megfordult a kormányzati álláspont, és már az sem kizárt, hogy a végleges bezárás helyett fejleszteni kezdik a gyermekvárost.

Kiemelt kép: Bodnár Boglárka / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.