Belföld

Csak a balti államokban ölnek meg több embert az EU-ban, mint idehaza

A három balti államot leszámítva Magyarországon követik el újabban relatíve a legtöbb halálos áldozattal járó szándékos emberölést az Európai Unióban

– derül ki az Eurostat legutolsó adataiból, amelyet a HVG idéz. A számok szerint 2015-ben 202, 2016-ban 188 ilyen gyilkosság történt idehaza. A Magyarországhoz hasonló lakosságszámú államokkal összevetve idehaza nagyjából kétszer annyi gyilkosságot hajtottak végre, mint Csehországban, Portugáliában vagy Ausztriában.

Csak Észtország, illetve elsősorban Litvánia és Lettország előzi meg Magyarországot: az utóbbi két helyen lélekszámarányosan dupla-, sőt triplaannyi szándékos emberölést könyvelt el Brüsszel.

Ugyanakkor a rendőrség 2015-ös adata idehaza azt mutatta, száz alatt volt a gyilkosságok száma. Az ORFK és a Legfőbb Ügyészség által itthon közzétett adatok szerint 2015-ben és 2016-ban 99-99, 2017-ben már csak 91 gyilkosság történt itthon. Az Eurostat nyilvántartásai szerint ugyanakkor durván kétszer annyi szándékos emberölés történt voltaképpen Magyarországon 2015-ben (202) és 2016-ban (188) – a tavalyelőtti adat még nem ismert –, mint amennyit a hazai statisztikai évkönyvek újabban „bevallanak”.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik