Belföld

Sztrájkra készülnek és tüntetnek a Paksi Atomerőmű dolgozói

2019. február 22-én a paksi atomerőmű két szakszervezete, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) bejelentették a munkaügyi konfliktust és sztrájkra készülnek, közölte a két szakszervezet közleményben.

Tették ezt annak okán, hogy a már 2018-ban elkezdődött tárgyalások sorozata nem hozott megnyugtató eredményt a paksi atomerőmű fegyveres biztonsági őrség kiszervezésének tárgyában. A helyi szintű, majd a tulajdonosi, valamint a legfőbb tulajdonosi jog gyakorlójával történt egyeztetések sem vezettek eredményre. Kérésünk, hogy a jelenlegi és a jövőbeli munkáltató méltányos feltételeket biztosítson a kiszervezett munkavállalóknak, illetve ha ez nem megvalósítható a kiszervezést ne hajtsák végre.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi munkáltatói hozzáállást, a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok és a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg. Azt írják, nem maradt más eszköz a munkavállalói oldal kezében, mint a sztrájk.

A hétnapos egyeztetési eljárás a közlemény szerint 2019. március 1-ig tart.  Az egyeztetés ideje alatt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala előtt demonstrációval egybekötött sajtótájékoztató kerül megtartásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik