Belföld

Nem túl vonzó a rendőri pálya: drasztikusan fogy az utánpótlás

Az elmúlt években drasztikusan csökkent a rendészeti szakközépiskolába jelentkezők száma, írja a Népszava. Amíg a miskolci rendészeti szakközépiskolába 2010-ben még 2618-an jelentkeztek, tavaly már csak 640-en: ez több mint 75 százalékos visszaesést jelent.

A hasonló profilú körmendi intézményben ugyanebben az időszakban 765-ről 328-ra csökkent a jelentkezők aránya, az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában pedig 1439 helyett már csak 501 fiatal akar tanulni.

Ezek a számok azonban egyik intézmény esetében sem jelentik a szolgálatba állók számát, ugyanis a frissen végzettek nagyjából tíz százaléka azonnal leszerel, amint lejárt az idő, míg vissza kell fizetni a képzése költségét.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, vidéken már most van, ahol irodistákat kell az utcára vezényelni, mert egyszerűen nincs ember.

Ha nem változnak meg a feltételek, s továbbra is ekkora lesz az érdektelenség a pálya iránt, két-három év múlva ez országosan is általánossá válik

– fogalmazott.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik