Belföld

Félidőben lecserélhetik az MSZP elnökét

Tóth Bertalan bukása után pedig már a párt léte is bizonytalanná válhat - írja a Magyar Nemzet.

Az őszi önkormányzati választás után tisztújító kongresszust tart az MSZP – tudta meg a Magyar Nemzet a párt elnökségéből. Tóth Bertalan mandátuma két évre szól, de egy gyászos szereplés után félidőben lecserélhetik, mert szinte biztosan leváltják.

A lap forrásai szerint az EP-lista körül sem nyugodtak meg a kedélyek. A mostani megoldás (1. Tóth Bertalan, 2. Ujhelyi István, 2. Szanyi Tibor) átmeneti, mert az MSZP a Párbeszéddel közösen indulna, a harmadik hely pedig már kockázatos.

A három képviselői helyhez legalább 13 százalékos támogatottság kell. A szövetség most 12-13 százalékon áll. Az MSZP ragaszkodik az első két mandátumszerző helyhez, így Jávor Benedek bejutása lehet kérdéses. A lap névtelen forrásai szerint a Párbeszédnek külön kell indulnia, ha ez nem felel meg neki.

Tóth Bertalan elnökké választásakor az volt az elvárás, hogy az MSZP-nek legyen minimum két EP-képviselője, az önkormányzati választások után pedig meggyőző számú polgármestere. Két rossz választási szereplés után így akár meg is szűnhet a párt – írja a Magyar Nemzet.

Gyurcsány: Eldőlt, nem lesz közös lista
A DK önállóan indul az EP-választáson. A listát nem a pártelnök vezeti majd.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik