Belföld

Vádalkut kínált az ügyész: „Csak mondjak valami ütőset Czeglédy ellen!”

Minimális büntetéssel megúszhatja, ha mondd valami „extrát”, „nagyon ütőset” Czeglédy Csaba ellen – ilyen „vádalkut” ajánlott az ügy egyik gyanúsítottjának több körben is az ügyészség.

A szombathelyi MSZP-s politikus korábbi munkatársa a hvg.hu-nak beszélt arról, hogy a Humán Operátor ügyében folyó nyomozás során az ügyészek milyen módszerrel próbálták rávenni az egyezkedésre.

Több alkalommal kaptam üzenetet egy közvetítőn keresztül, soha nem írták le, minden esetben szóban jött az ajánlat. Nem egyszerűen beismerő vallomást akartak tőlem, hanem a lényeg az volt, hogy mondjak valami extrát, valami nagyon ütőset elsősorban Czeglédy Csaba ellen. Az alku pedig az lett volna, hogy ha szállítok ilyen információt, akkor 3 év 3 hónap letöltendő börtönnel megúszom

– mondta a Czeglédy Csaba és társai elleni költségvetési csalási ügy egyik vádlottja, akinek a gyanúsítás alapján várható legenyhébb büntetési tételnél jóval kisebb letöltendőt ígértek.

A szombathelyi férfi nem fogadta el az ajánlatot. Mint mondta:

Nem tettem semmi rosszat, végeztem a munkámat a munkaköri leírásom szerint, nem követtem el bűncselekményt. Mindvégig úgy tudtam, hogy egy munkaszervezetben, nem pedig bűnszervezetben dolgozok. Vagyis csak a saját munkámról tudnék részleteket mondani. Büntetlen előéletű vagyok, soha nem volt gondom a hatóságokkal, teljesen átlagos életet éltem, ahogy a vagyoni viszonyaim is azok.

A férfi korábban a Human Operator Zrt. egyik középvezetője volt HR-es munkakörben. Két hónapig volt előzetes letartóztatásban, majd hónapokig házi őrizetben, végül a még enyhébb, lakhelyelhagyási tilalmat szabták ki rá.

A férfi információi szerint az ügy más gyanúsítottjai közül többen is belementek a felajánlott megállapodásokba.

Volt, akit benntartottak 9 hónapig vagy 1 évig, az azért meg tudja törni az embert, főleg, hogy családos egykori alkalmazottakról van szó. És szerintem nagyon megijesztették őket azzal, hogy ha 20 év a maximum, akkor simán kaphatnak 8-10 év börtönt.

Miután már megismerhette eljárás iratanyagát, látta az így született vallomásokat. Szerinte ezekben olyan politikai jellegű állítások köszöntek vissza, mint amivel a kormányoldali politikusok és média folyamatosan támadja Czeglédyt, például ellenzéki pártok kampányának támogatása, illetve a szabálytalan pártfinanszírozás.

Czeglédy szerint a vádalku lehetőségét az ügyészség fegyverként használja, ilyen módszerekkel próbáltak vallomásokat kicsikarni, nem válogatva az eszközökben. Ez megmagyarázza, hogy az ügyészi nyomás miatt születtek tucatjával valótlan vallomások az ügyemben.”

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc szerint a szombathelyi férfi vádalku-ajánlattal kapcsolatos állításai az eljárás törvényes menetét és jogszerűségét nem cáfolják, az egyezség megkötését az ügyész is kezdeményezheti, az egyezség folyamatában az informátor által megjelölt közvetítő lehet a védő és a nyomozó hatóság is. Az ügyészségnek törvényi kötelezettsége, hogy közölje az egyezségkötés alapjául szolgáló bűncselekményt, annak minősítését és az ehhez kapcsolódó várható jogkövetkezményeket. Ebben az ügyben a bűnszervezetben történő elkövetésre is figyelemmel a büntetési tételkeret minimuma 5 év, maximuma 20 év, az egyezség keretében az alsó határ 1 év, amennyiben a terhelt az ügy vagy más ügy bizonyításához hozzájárulva az ügyészséggel jelentős mértékben együttműködik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik