Belföld

Jogerősen hét évet kapott a fertőendrédi csecsemőgyilkos

Hét év börtönt kapott az a fertőendrédi asszony, aki ököllel többször is megütötte, majd halálra rázta a síró kisbabáját 2016 októberében.

A nő 28 éves volt, amikor kislányát megszülte Svájcban. Ekkor már volt egy nyolcéves gyermeke, akit a testvére nevelt. Miután a pici megszületett – 2016 májusában – visszatért Magyarországra. Egy társkereső oldalon megismerkedett a Fertőendréden élő Zs. Miklóssal, majd az albérletébe költözött. Abból éltek, amit a férfi keresett. Ő volt az a férfi, akihez valódi érzelmek fűzték. A korábbi meghallgatásai során  akkor sírta el először magát, amikor a férfi azt mondta róla, hogy jó anya volt és szerette is a babát. Amikor a bíró megkérdezte tőle, hogy “Ez a gyerek belefért-e az életébe”, akkor N. Marietta így felelt:

Bele, tejes egészében. Felelősséget éreztem iránta. Volt három abortuszom és egy verés utáni vetélésem korábban. És igen: őt is el akartam először vetetni. De túl voltam a tizenkettedik héten, amikor orvoshoz mentem. Azt mondták, már nem lehet. Onnantól nekem ő ajándék volt. Szüléskor ki kellett venni Svájcban a méhemet, mert nem állt el a vérzés. Két napig kómában feküdtem. Tudtam, hogy több gyerekem emiatt már nem lehet. A fiam a nővéremet jobban szereti, a kislányom maradt utolsó esélynek, hogy anya legyek

– mondta.

N. Marietta igyekezett gondoskodni a babáról, de nehezen viselte a gondozással járó nehézségeket. A tanúk elmondása szerint gyakran fogyasztott alkoholt, nyugtatót, a gyermekét pedig esetenként elhanyagolta. Amikor pedig ivott, többször is türelmetlenül viselkedett a babával, különösen a pici sírása zavarta.

A gyilkosság napján a nő reggeltől estig egyedül volt a házban a kislányával. Délutánig legalább nyolc nyugtatót vett be. Amikor etetés közben sírni kezdett a pici, akkor legalább háromszor ököllel megütötte a fejét, majd nagy erővel addig rázta, amíg mozgott.

Ezt követően a nő a halott csecsemőt az ágy melletti szőnyegen hasra fektette. Így talált rá az élettársa, amikor hazaérkezett. A férfi sírva értesítette a mentőket. A kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni a több órája halott csöppséget, de már nem lehetett megmenteni az életét.

Az erőbehatások a csecsemő nyakszirt, homlok és halántéklebenyének zúzódását idézte elő. A gyermek megrázása diffúz agyzúzódást idézett elő, ami agyvizenyő kialakulásához vezetett.

Az elsőfokú bíróság hét évre ítélte a nőt. Az ítélet ellen azonban az asszony és védője is fellebbezett.  A Győri Ítélőtábla azonban helybenhagyta az ítéletet. A másodfokú bíróság a bizonyítási eljárása során az igazságügyi orvosszakértői vélemény kiegészítését rendelte el, és a tárgyaláson meghallgatta az orvosszakértőket.

A beszerzett bizonyítékok alapján az ítélőtábla nem fogadta el a nő védekezését, hogy a 6-8 szem gyógyszer beszedése után elájult, nem volt magánál, így ő nem követhette el a bűncselekményt. Az ítélőtábla megítélése szerint az elkövetés időpontjában a 7,5 hónapos csecsemőn és a nőn kívül senki nem tartózkodott a lakásban. A büntetés kiszabása körében az ítélőtábla egyetértett az elsőfokú bírósággal, a büntetés mértéke arányos és szükséges, így nem látott lehetőséget annak enyhítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik