Belföld

Egy hónapja zárva tart a nemzetközi oltóközpont

December elején bezárták Magyarország legrégibb oltóközpontját az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontot, írja a hvg.hu. Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban azt mondta a leállásról beszámoló Medical Online-nak: jelenleg valóban nem működik az oltóközpont, de az NNK átszervezése még folyamatban van.

A hvg.hu viszont úgy tudja, hogy az intézmény az ÁNTSZ-nél bekövetkezett leépítéseknek esett áldozatul, pedig csak három orvos, egy asszisztens és egy pénztáros dolgozott már itt.

Az oltóközpontnak fontos szerepe volt az egzotikus betegségek elleni védekezésben, mely a globális felmelegedés és az egyre gyakoribb egzotikus utak miatt vált szükségessé, de a biztosításokról is lehetett itt érdeklődni.

A hvg.hu-t az ÁNTSZ arról tájékoztatta, hogy

a lakosság ellátása jelenleg is biztosított, nemzetközi oltóhelyeket a kormányhivatalok és magán oltóhelyek is működtetnek. Az oltások térítés ellenében voltak hozzáférhetők az oltóközpontban, a kormányhivatalok által működtetett helyszíneken és a magán oltóhelyeken egyaránt, nincs változás a korábbi térítési szabályokban. Az utazást tervezők az interneten megtalálhatják a számukra legkönnyebben elérhető szolgáltatót. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltóközpontja átszervezés alatt áll, és vizsgálja annak lehetőségét, hogy a szervezet keretein belül a továbbiakban milyen módon biztosítja a nevezett szolgáltatást az utazóknak.

(kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik