Belföld

Teljesen ellehetetlenítik a leépítések az ELTE Zenei Tanszékének munkáját

Az ELTE BTK Zenei Tanszéke hallgatói közössége Facebook-bejegyzésben ismertette a leépítések miatt kialakult kilátástalan helyzetét, szúrta ki a hvg.hu. A kicsi, 11 (és fél) státusszal rendelkező tanszéken is le kellett építeni a létszám egyharmadát, így nyolc és fél státusz maradt, aminek következtében gyakorlatilag lehetetlenné vált a tanszék munkája.

Ahogy a posztban is írják:

Egy operaénekes nehezen tanítana zongorát vagy karvezetést, ahogyan egy zeneelméletet vagy partitúraolvasást oktató sem lesz képes átadni a tökéletes hangképzés titkait, és ez így van jól.

Az elbocsátásokkal kapcsolatban azt írják:

Azzal, hogy megválik tőlük az intézmény, nemcsak semmibe veszi az esetenként több évtizednyi elvégzett munkájukat, kitartásukat és elhivatottságukat, hanem ellehetetleníti a tanszék működését mind tanári, mind hallgatói oldalról.

Ahogy a tanszék hallgatói fogalmaznak, a fővárosban egy kicsi tanszéken maroknyi fiatal még hisz abban, hogy van értelme zenével és művészettel foglalkozni.

Mi úgy látjuk, van értelme vállalni az ezzel járó nehézségeket, mert van értelme a XXI. századi Magyarországon ének-zene tanárnak, művészetközvetítőnek, kultúrával foglalkozó szakembernek tanulni és lenni. Meg lehet kérdezni, hogy mi szükség van manapság énekoktatásra, erre is felelünk: semmi nem mutatja jobban a művészeti nevelés fontosságát, mint a mai hazai közhangulat, a mindennapi magyar valóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik