Belföld

Hivatalosan ki lehet mondani, hogy az Emmi miatt oktattak szegregáltan romákat

Extrém hosszúságú, tíz éves pereskedés után az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) másodfokon is pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellen, írja az Abcúg. A bíróság kimondta, hogy a minisztérium a felelős, amiért 28 általános iskolában, köztük 11 fővárosiban (7., 8., 9. és 20. kerületi) szegregáltan oktattak roma tanulókat. A jogerős ítélet értelmében az érintett iskoláknak fél éven belül deszegregációs tervet kell kidolgozniuk a jogellenes gyakorlat felszámolásának érdekében. A bíróság állásfoglalása szerint a minisztérium utasíthatja az iskolákat a deszegregációs terv kidolgozására és végrehajtására.

Az elsőfokú ítélethez képest viszont a lap szerint visszalépés, hogy az érintett iskolák mégis indíthatnak új első osztályokat, a korábbi ítélet ezt nem engedte volna.

A másodfokú bíróság helybenhagyta az Emmire kiszabott 50 milliós bírságot, annyi különbséggel, hogy a pénz nem a deszegreráló folyamatokat ellenőrző a civil szervezetekhez kerül majd – az elsőfokú ítéletben még ez szerepelt. A CFCF szerette volna elérni, hogy a bírósági ítélet nyomán az érintett településeken megváltoztassák a beiskolázási határokat, de ezt végül elutasította a bíróság. Az alapítványnak 60 napja van eldönteni, hogy a Kúria elé viszi-e az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik