Belföld

382 milliós állami támogatást kapott az önkormányzat szállodája, nyereséges, mégis eladják

Hat éve nyereséget termel a hévízi Aquamarin szálloda az önkormányzatnak, a helyi képviselő-testület február elején mégis úgy döntött, hogy értékesíti a háromcsillagos hotelt. A Papp Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester vezette testület döntése azért is meglepő, mert a hotelt üzemeltető, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló Aquamarin Szállodaipari Kft.

382 millió forint állami támogatást nyert el a Kisfaludy-program keretében a szálló felújítására a múlt év végén. 

Decemberben még szó sem volt eladásról

Hévízre 640 millió forint jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség szállásfejlesztési programjából, az összegből nyolc szálló újulhat meg. Az Aquamarin Hotelnek jutó 382 millió a 12. legnagyobb összeg a 625 nyertest felvonultató pályázaton.

A polgármester egy 2018. decemberi közmeghallgatáson arról is beszámolt, hogy az önkormányzat 169 millió forint önrésszel maga is beszáll a szálloda fejlesztésébe. Ekkor még szó sem volt a hotel értékesítéséről, csupán arról, hogy a támogatásból a 80 éves épület egy részében szobákat újítanak fel, illetve a wellness és gyógyászati részleget kicsinosítják. Papp Gábor elmondta, hogy a munka 2019 novemberében kezdődik és 2020 tavaszára fejeződik be.

Egy hónappal később viszont az Aquamarin Szállodaipari Kft. jövőjét már zárt ülésen tárgyalta a hévízi képviselő-testület, a képviselők pedig úgy döntöttek, értékesítik az önkormányzati tulajdont.

Az Opten céginformációs adatai szerint a hotel bevételei valóban évről évre nőnek: 2017-ben már 575 millió forint árbevételt termelt, a vállalkozás adózott eredménye pedig 55 millió forint volt, kétszer annyi, mint az előző évben, és valamivel kevesebb, mint 2014-ben és 2015-ben.

Megkérdeztük Papp Gábort, miért válik meg az önkormányzat egy hat éve nyereségesen működő szállodától. A polgármester válaszában azt írta:

Az utóbbi években valóban sikerült nyereséges évet zárnia a Hotel Aquamarinnak, a korábbi negatív gazdasági évek után, amikor még adósságot is halmozott fel az előző városvezetések idején. 2011 után a nyereséget szinte minden évben az égetően fontos állagmegóvások és károk kijavítására, valamint adósságok rendezésére kellett fordítani. Ahhoz, hogy fejlesztés, előrelépés valósulhasson meg a hotel szolgáltatásainak minőségében, évről évre folyamatos önkormányzati beruházásokat kellene végrehajtani, hogy a hotel versenyképes maradhasson a város szállodapiacán. A képviselő-testület ezt a folyamatot ismerte fel 2013-ban, és józan belátással az értékesítés mellett döntött, ami akkor nem volt eredményes. Amíg az önkormányzathoz nem érkezik komoly vételi szándék, addig fejlesztési, pénz-visszaforgatási kényszerben van, ami a jövőben már nem működhet másként, csak az egyéb városi fejlesztések kárára.

Azt még nem tudni, kinek és mennyiért értékesítik a szállodát.

Ez egy hosszú folyamat (cég- és vagyonbecslés, testületi döntések, kormányengedély) végén derülhet ki, mivel nyilvános versenytárgyaláson történik az értékesítés

– közölte a polgármester, hangsúlyozva, hogy a testület egyelőre csak arról döntött, hogy értékesíteni akarja az önkormányzat tulajdonát.

Az viszont biztos, hogy az önkormányzati cég által megszerzett 382 milliós támogatással az új tulajdonos is számolhat, mint a polgármester jelezte, az összeget az Aquamarin Szállodaipari Kft. nyerte el, egy esetleg tulajdonosváltásnál pedig nem veszik el a pénzt.

Rákérdeztünk arra is, mi lesz a felújításhoz decemberben beígért 169 millió forintos önkormányzati önrésszel. Papp Gábor így válaszolt:

Az elnyert pályázatnak nagyon örülünk, hiszen a hotel állapota elengedhetetlenné teszi a felújítást. Ugyanakkor pont az elnyert támogatás és a szükséges önerő biztosítása is ismét felvetette a képviselő-testületben az eladás szükségességét, hiszen a város gazdasági stratégiája más jellegű fejlesztéseknek szán prioritást.

A hévízi önkormányzat tulajdonában álló cég azon a Kisfaludy-pályázaton szerepelt igen sikeresen, amelyről nemrégiben megírtuk, hogy kormányközeli vállalkozók zsebelték be a kiosztott – az első körben 43 milliárd forintos – szállásfejlesztési támogatások nagy részét. Erről itt olvashat:

NER-milliárdosok fejleszthetik a hoteleiket állami pénzből
Minden idők legnagyobb turisztikai programja milliárdosoknak szólt: minden harmadik forint náluk landolt.

A programban a pályázók egy százaléka – hét vállalkozás – vitte el a pénz több mint harmadát, de nem sokkal maradt le tőlük a hévízi Aquamarin sem, ám hogy az annak jutó 382 milliós vissza nem térítendő támogatásnak ki örülhet végül, egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A picture taken on June 8, 2018 shows an unidentified directors of the Russia Today (RT) TV company at in their apparatus room in Moscow. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.