Belföld

382 milliós állami támogatást kapott az önkormányzat szállodája, nyereséges, mégis eladják

Hat éve nyereséget termel a hévízi Aquamarin szálloda az önkormányzatnak, a helyi képviselő-testület február elején mégis úgy döntött, hogy értékesíti a háromcsillagos hotelt. A Papp Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester vezette testület döntése azért is meglepő, mert a hotelt üzemeltető, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló Aquamarin Szállodaipari Kft.

382 millió forint állami támogatást nyert el a Kisfaludy-program keretében a szálló felújítására a múlt év végén. 

Decemberben még szó sem volt eladásról

Hévízre 640 millió forint jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség szállásfejlesztési programjából, az összegből nyolc szálló újulhat meg. Az Aquamarin Hotelnek jutó 382 millió a 12. legnagyobb összeg a 625 nyertest felvonultató pályázaton.

A polgármester egy 2018. decemberi közmeghallgatáson arról is beszámolt, hogy az önkormányzat 169 millió forint önrésszel maga is beszáll a szálloda fejlesztésébe. Ekkor még szó sem volt a hotel értékesítéséről, csupán arról, hogy a támogatásból a 80 éves épület egy részében szobákat újítanak fel, illetve a wellness és gyógyászati részleget kicsinosítják. Papp Gábor elmondta, hogy a munka 2019 novemberében kezdődik és 2020 tavaszára fejeződik be.

Egy hónappal később viszont az Aquamarin Szállodaipari Kft. jövőjét már zárt ülésen tárgyalta a hévízi képviselő-testület, a képviselők pedig úgy döntöttek, értékesítik az önkormányzati tulajdont.

Az Opten céginformációs adatai szerint a hotel bevételei valóban évről évre nőnek: 2017-ben már 575 millió forint árbevételt termelt, a vállalkozás adózott eredménye pedig 55 millió forint volt, kétszer annyi, mint az előző évben, és valamivel kevesebb, mint 2014-ben és 2015-ben.

Megkérdeztük Papp Gábort, miért válik meg az önkormányzat egy hat éve nyereségesen működő szállodától. A polgármester válaszában azt írta:

Az utóbbi években valóban sikerült nyereséges évet zárnia a Hotel Aquamarinnak, a korábbi negatív gazdasági évek után, amikor még adósságot is halmozott fel az előző városvezetések idején. 2011 után a nyereséget szinte minden évben az égetően fontos állagmegóvások és károk kijavítására, valamint adósságok rendezésére kellett fordítani. Ahhoz, hogy fejlesztés, előrelépés valósulhasson meg a hotel szolgáltatásainak minőségében, évről évre folyamatos önkormányzati beruházásokat kellene végrehajtani, hogy a hotel versenyképes maradhasson a város szállodapiacán. A képviselő-testület ezt a folyamatot ismerte fel 2013-ban, és józan belátással az értékesítés mellett döntött, ami akkor nem volt eredményes. Amíg az önkormányzathoz nem érkezik komoly vételi szándék, addig fejlesztési, pénz-visszaforgatási kényszerben van, ami a jövőben már nem működhet másként, csak az egyéb városi fejlesztések kárára.

Azt még nem tudni, kinek és mennyiért értékesítik a szállodát.

Ez egy hosszú folyamat (cég- és vagyonbecslés, testületi döntések, kormányengedély) végén derülhet ki, mivel nyilvános versenytárgyaláson történik az értékesítés

– közölte a polgármester, hangsúlyozva, hogy a testület egyelőre csak arról döntött, hogy értékesíteni akarja az önkormányzat tulajdonát.

Az viszont biztos, hogy az önkormányzati cég által megszerzett 382 milliós támogatással az új tulajdonos is számolhat, mint a polgármester jelezte, az összeget az Aquamarin Szállodaipari Kft. nyerte el, egy esetleg tulajdonosváltásnál pedig nem veszik el a pénzt.

Rákérdeztünk arra is, mi lesz a felújításhoz decemberben beígért 169 millió forintos önkormányzati önrésszel. Papp Gábor így válaszolt:

Az elnyert pályázatnak nagyon örülünk, hiszen a hotel állapota elengedhetetlenné teszi a felújítást. Ugyanakkor pont az elnyert támogatás és a szükséges önerő biztosítása is ismét felvetette a képviselő-testületben az eladás szükségességét, hiszen a város gazdasági stratégiája más jellegű fejlesztéseknek szán prioritást.

A hévízi önkormányzat tulajdonában álló cég azon a Kisfaludy-pályázaton szerepelt igen sikeresen, amelyről nemrégiben megírtuk, hogy kormányközeli vállalkozók zsebelték be a kiosztott – az első körben 43 milliárd forintos – szállásfejlesztési támogatások nagy részét. Erről itt olvashat:

NER-milliárdosok fejleszthetik a hoteleiket állami pénzből
Minden idők legnagyobb turisztikai programja milliárdosoknak szólt: minden harmadik forint náluk landolt.

A programban a pályázók egy százaléka – hét vállalkozás – vitte el a pénz több mint harmadát, de nem sokkal maradt le tőlük a hévízi Aquamarin sem, ám hogy az annak jutó 382 milliós vissza nem térítendő támogatásnak ki örülhet végül, egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik