Belföld

Böjte Csaba: A katolikus életforma alapja az elesettek befogadása

A szerzetes szerint Ferenc pápa sem mondhat egyebet, mint hogy legyünk nyitottak.

Ferenc pápa nem mondhat egyebet, jól is mondja, hogy legyünk nyitottak, merjünk befogadni

– mondta Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az ugytudjuk.hu-nak, amikor azzal kapcsolatban kérdezte a portál, hogy a bevándorlásellenes magyar közhangulatban sokan nem örülnek az egyházfő csíksomlyói látogatásának. Arról, hogy miért tartják sokan Ferenc pápáról, hogy egy húron pendül a bevándorláspártinak beállított Soros Györggyel, azt felelte: „a pápa a befogadásról beszél, az egészen mást jelent”.

Szerinte az egyházfő egyértelműen a katolikus életforma egyik alapja, az elesettek befogadása mellett érvel, amikor a menekültekről és bevándorlókról beszél. Hozzátette: azt soha nem mondta a pápa, hogy be kell engedni embereket Európába, hogy aztán azt csináljanak, amit akarnak, csak azt, hogy „legyünk nyitottak az ajtónkon kopogtató emberek felé”. Úgy gondolja, ezt az alapvető keresztény magatartást többen a maguk érdekei szerint magyarázzák és kihasználják, és olyan dolgokat is próbálnak megvalósítani, amivel Ferenc pápa sem ért egyet.

Engem Böjte Csabává az igenek tettek: az ajtómon kopogtató gyerekeknek, a bajban lévőknek mondott igenek tettek azzá, ami vagyok. A nemek biztosan egészen más emberré tettek volna engem. Én nem csak beengedtem őket, hanem befogadtam. Azaz nem csak beengedtem őket, hogy aztán azt csináljanak, amit akarnak, hanem leültem velük és elbeszélgettünk. Arra próbálom nevelni őket, hogy a társadalomban megtalálják a helyüket. És eredményt értünk el, majdnem 4000 gyerek lett adófizető állampolgárrá

– mondta el. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik