Belföld

Az ügyészség szerint semmilyen hatása nincs az uniós bírói döntésnek Czeglédy Csabáék büntetőügyére

Mint arról korábban beszámoltunk az Európai Unió Bírósága a szerdán Luxemburgban kihirdetett döntésével a Humán Operátornak adott igazat Magyarországgal, vagyis a magyar adóhatósággal szemben. Az ügyészség reagált a történtekre. Közleményükben azt írják, hogy a döntésnek a több mint 6 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult bűnügyre nincs hatása.

Azt írják, hogy az  Európai Unió Bírósága által hozott döntés a NAV és a Humán Operátor Zrt. közötti adóigazgatási eljárásban felmerült vitát zárta le. A bírói döntés sajtóban megjelent indokolása szerint a 2015-ös adóévet tekintve a Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. jogszerűen alkalmazta bevallásaiban a fordított áfával szemben az egyenes adózás módszerét, vagyis az általa befogadott számlák áfatartalmát levonásba helyezve nyújtotta be adóbevallásait.

A Czeglédy Csaba és társai ellen indult bűnügyben az elkövetés módszere pontosan ez, vagyis az áfát is tartalmazó számlák befogadása, bevallása és az áfa jogosulatlan levonásba helyezése volt. A Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet ugyanis a vád szerint úgy fogadott be áfát tartalmazó számlákat alvállalkozójától és igényelte vissza azok áfatartalmát, hogy azok adótartalma soha, így a bűnszervezet legalsó szintjét képező iskolaszövetkezetek által sem került megfizetésre.

A fordított áfára vonatkozó törvényi szabályozás bevezetésére éppen azért került sor, hogy az ilyen és ehhez hasonló elkövetési magatartással megvalósuló költségvetési csalásokat meg lehessen előzni.

A vádirat tárgyává tett cselekményben az ügyészség szerint a Humán Operátor Zrt. éppen azért nem alkalmazta később sem a fordított áfára vonatkozó szabályozást és tartotta fenn bűncselekményt is megvalósító elkövetési módszerét és a bűnszervezet működési rendszerét, hogy tovább folytathassa az állami költségvetést megkárosító bűncselekményeket.

Az ügyészség szerint az, hogy az Európai Unió Bírósága által meghatározott ítélet szerint erre a 2015-ös adóévet tekintve a Humán Operátor Zrt. nem is lett volna köteles, a büntetőjogi megítélés szempontjából relevanciával nem bír. Álláspontjuk szerint a  bírósági döntésből csupán azt a következtetést lehet levonni, hogy a Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet ebben a 2015-ös évben is ugyanazzal a módszerrel követte el a költségvetési csalást, ahogyan 2011-től kezdődően és okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik