Belföld

437 ezer dollárral húzták le világhírű amerikai producert

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a két, szerb és horvát állampolgárságú férfival szemben, akik egy híres amerikai filmproducert károsítottak meg több mint 400 ezer dollárral.

A vádirat szerint a férfiak megállapodtak abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. Ennek érdekében a producer nevére és személyi adataira állíttattak ki a vádlottak egyikének fényképével ellátott hamis brit magánútlevelet, személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt, illetőleg névjegykártyákat is.

Ezt követően 2017 októberében Szegeden egy kereskedelmi bank fiókjában számlát nyitottak a producer nevére, melynek során felhasználták a hamis, de az elkövetők egyikének fényképével ellátott okiratokat is. Másnap Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába bementek, és ott a hamis okiratok felhasználásával a banki alkalmazottat megtévesztve megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait.

Ezt követően 2000 amerikai dollárt a számláról felvettek, a további 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltatták. Az elkövetők ezt követően visszautaztak Szegedre, 12 ezer dollárt a bankfiókból készpénzben felvettek, a fennmaradó több, mint 400 ezer dollárt pedig át akarták utaltatni egy nem létező személy ügyvezetése alatt álló, de érdekeltségükbe tartozó cégnek, így próbálva eltüntetni a csalásból származó pénzt.

Mindeközben a producer tudomására jutott, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át és még mielőtt annak továbbutalását tudták volna kezdeményezni a vádlottak a bukó cég felé, a rendőrség azt lefoglalta.

A producernek 437 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de tekintettel arra, hogy a pénz nagy része lefoglalásra került, így a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint. A lefoglalt pénzt a bank visszautalta a producer számlavezető pénzintézetébe.

A főügyészség az elkövetőket különösen nagy kárt okozó csalással, közokirat-hamisítással, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségével vádolja.

A letartóztatásban levő férfiak  bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik