Belföld

Romagyilkosságokról szóló konferencia miatt tiltakozik a Fidelitas

Nem tetszik nekik a debreceni rendezvény előadói névsora.

Nem tetszik a debreceni Fidelitasnak az a konferencia, amit csütörtökön tartanak a romagyilkosságokról a város egyetemén. Ötfős flashmobot is szerveztek az intézmény elé, ahová egyebek mellett „Ez nem a CEU, elvtársak” feliratú transzparenssel vonultak.

A Mérce idézi a debreceni Dehir tudósítását, amely szerint a Fidesz ifjúsági szervezetének az a baja az „Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében” című rendezvénnyel, hogy „szakmai konferenciának álcázva egyetemi politizálást szerveznek”. Szerintük ezt az bizonyítja, hogy az előadók közt van Gulyás József, az SZDSZ egyik alapító tagja, Kácsor Zsolt, a néhai Népszabadság munkatársa, Kirs Eszter, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója, Krémer Balázs szociológus, a moderátor pedig Ónody-Molnár Dóra, szintén egykori népszabadságos újságíró.

A fidelitasosok felszólították a konferencia szervezőit, Giczey Pétert, „az SZDSZ egyik helyi alapítóját” és Iványi Zsuzsannát, a Germanisztikai Intézet igazgatóját, hogy ne politizáljanak az egyetemen.

A Mérce azzal árnyalja a Fidelitas „vádjait”, hogy Giczey indította el politikai karrierjében Halász János jelenlegi fideszes államtitkárt, és akkor is helyi SZDSZ-es volt, amikor a párt Kósa Lajost támogatta Debrecenben. Gulyás Józsefet pedig azért hívták meg, mert ő vezette a romagyilkosságokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottságot, azóta pedig többször is publikált az ügyről.

A konferencián egyébként a sorozatgyilkosság társadalmi-politikai kontextusáról, az állami szervek fellépéséről, a romagyilkosságok peréről, a gyilkosságsorozat utóéletéről és az áldozatsegítésről lesz szó. (Fotó: Facebook / Debreceni Fidelitas)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik