Belföld

Másfélmilliárdot ad évente a kormány Áder alapítványának

Amit tavaly óta Lázár János volt helyettese igazgat.

Évente másfél milliárd forinttal támogatja a kormány az Áder János által létrehozott Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, amelyet tavaly óta Lázár János volt helyettese, Csepreghy Nándor igazgat – számol be az RTL Híradó.

Az államfő tavaly ősszel a parlamentben beszélt a környezetvédelem fontosságáról, majd épp két héttel azután csaknem félmilliárd forint kormányzati támogatást kapott az alapítvány, derült ki a Miniszterelnökség nyilvánosságra hozott szerződéseiből. Ugyanekkor került ki egy kormányhatározat is, amely szerint ezután minden évben csaknem másfélmilliárdos támogatással számolhatnak.

Az alapítvány egy budai társasház félemeletén működik, de a kapucsengőre nem írták ki, és az ajtaján is hiába kopogtatott a tévéstáb. Azután írásban elárulták, hogy öt főt foglalkoztatnak, ha pedig szükséges, neves kutatókat is bevonnak munkájukba. Mint közölték, nemzetközi szaktekintélyek műveinek publikálását tervezik, konferenciákat szerveznek, és például támogatják a budapesti Víz Világkonferencia szakmai előkészületeit.

A köztársasági elnök sajtóosztálya azt válaszolta az RTL megkeresésére, hogy például az alapítvány segítette a gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztivál megrendezését, és klímavédelemmel foglalkozó honlapot is működtetnek. A kormány írásban azt közölte, hogy azért támogatják az alapítványt, mert kiemelten fontosnak tartják a társadalom környezettudatosságának fejlesztését. (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik