Belföld

Kómában van Lovász Hajnal, akit véletlenül lőtt nyakon egy rendőr Magyarón

Kómában van, és továbbra is válságos az állapota annak az 59 éves nőnek, akit tévedésből lőtt le múlt pénteken egy rendőr az erdélyi Maros megye Magyaró településen. Mint arról korábban beszámoltunk a rendőrök egy olyan gépkocsit próbáltak megállítani, amelynek sofőrje egy korábbi ellenőrzőpontnál elmenekült a rendőrök elől.

Az ámokfutó az elfogására Magyaróra kirendelt rendőröknek sem engedelmeskedett, ezért az egyik rendőr fegyvert rántott, és lőtt, ám nem az autót, hanem véletlenül az utcán gyalogló asszonyt találta el.

A Kronika megkérdezte Dumitru Bâltagot, a Maros megyei rendőrség parancsnokát, hogy nem lett volna-e emberségesebb, ha a szűkszavú közlemények mellett  nyilvánosan bocsánatot kérnek a pénteken este Magyarón fejbe lőtt ártatlan nőtől, illetve családjától az elkövetett gondatlanság miatt. Az alábbi választ kapták:

A rendőrség nem kér elnézést, mert a lövést leadó kollégánkról nem derült ki, hogy hibás volna

Bâltag szerint azzal, hogy a hatóságok elnézést kérnek a mindmáig kómában fekvő áldozattól, sokak szerint azt jelezné, hogy elismerik a lövést leadó rendőrkollégájuk hibáját, miközben a kezdeti szakaszban lévő nyomozás ilyesmit még nem állapított meg.

Hasonló álláspontot képvisel Gheorghe Costea, a megye főügyésze is, aki szerint majd akkor kell a rendőrségnek elnézést kérnie, amikor jogerős ítélet születik az ügyben, és ebben vétkesnek mondják ki a karhatalom emberét.

A megyei parancsnok szerint a régeni rendőrök ellátogattak Lovász Hajnal Magyarón élő lányához, és együttérzésükről biztosították. Ezzel szemben ifj. Lovász József azt állítja, hogy a családot mindössze telefonon kereste meg a szászrégeni parancsnokhelyettes, aki megígérte, hogy amennyiben a Kolozsváron fekvő nő egészségügyi állapota súlyosbodna, személyesen intézkedik a belügyminisztériumban, hogy Lovász Hajnalt repülővel szállítsák Bukarestbe.

Erre azonban egyhamar biztosan nem kerül sor, mivel az orvosok éppen azért tartják indukált kómában a nyakon lőtt és megműtött áldozatot, hogy ne mozduljon. A helyi rendőrség továbbra sem hajlandó elárulni, a pénteken járőröző két egyenruhás közül melyik lőtte meg az asszonyt. A parancsnok szerint ez titkosított adat, amelynek nyilvánosságra hozatala befolyásolná az ügyészségi vizsgálat kimenetelét.

A szászrégeni rendőrök pénteken este rutinellenőrzés céljából akartak megállítani egy kocsit, amelynek sofőrje azonban a jelzés ellenére továbbhajtott. A rendőrségi jelentés szerint a közlekedés-rendészet munkatársai a nyomába eredtek, és értesítették az ügyről a marosvécsi rendőröket is, mivel abba az irányba haladt a gépkocsi. A marosvécsi rendőrök Magyarón azonosították az autót.

De mivel hiába jeleztek a nagy sebességgel közeledő sofőrnek, hogy álljon meg, az egyik rendőr rálőtt a gépkocsira, így próbálva megállásra kényszeríteni a vezetőt. A lövedék eltalálta az éppen a szomszédból hazafelé tartó magyarói Lovász Hajnalt, akihez a rendőrök mentőt hívtak. Ezután az egyenruhások hagyták elhajtani az ámokfutót.

A 20 éves sofőrre és szürke Audijára végül Borziatelepen találtak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik