Belföld

Pompeónak meg kell győznie Orbánt, hogy vegyen gázt Romániából

Ezen múlhat, hogy elindul-e egyáltalán a kitermelés, amivel visszaszoríthatják az oroszok jelenlétét.

Különösen fontos lehet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter számára, hogy hétfői budapesti látogatásán meggyőzze Orbán Viktort, hogy köteleződjön el a Fekete-tengeren kitermelt földgázt szállító BRUA-vezeték mellett – erről a 444 ír.

Ez a Bulgária – Románia – Magyarország – Ausztria irányban tervezett vezetéket jelöli, amely az amerikai-osztrák-román együttműködésben kitermelt gázt vinné Közép-Európába. A portál emlékeztet, hogy a Fekete-tenger alatt sok gáz van, csak nagyon mélyen, az amerikaiaknak viszont van eszközük a kitermelésre. Így a román állam egy ígéretes gázmező kitermelési jogát az osztrák OMV mellett az amerikai Exxonnak adta.

Fontos volt, hogy legyen, aki ígéretet tesz arra, hogy ha elkészül a vezeték, meg is veszi a rajta érkező gázt. 2017 végén árverést hirdettek a tervezett vezeték román-magyar határon átmenő kapacitására 2022 és 2037 között, de a győztesek kiléte hivatalosan üzleti titok maradt. A román lapok viszont megírták, hogy a két legnagyobb győztes a magyar állami MVM tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt., valamint a magyar érdekeltségű MET ausztriai leányvállalata.

A magyar energiahivatal tavaly nyáron viszont azt közölte, hogy nem járul hozzá a BRUA magyarországi szakaszának megépítéséhez, szerintük ugyanis pazarló és felesleges keresztülvinni egy ekkora vezetéket az országon, amikor létező csöveken is el lehet vinni a gázt Ausztriába.

A 444 forrásai szerint a konfliktus valódi tétje, hogy a Romániából érkező gázt Magyarországról vagy Ausztriából terítsék-e az európai piacon – a kormány azt szeretné, hogy magyar gázkereskedők árulják az európai piacon a román gázt. Ez az amerikai szempontoknak is kedvezne, mert az OMV baumgarteni disztribúciós központjában jelentős az oroszok tulajdonrésze.

Teljesen kimaradnak az oroszok

Ám a román parlament a múlt év végén olyan törvényeket fogadott el, amelyek kötelezik a termelőket, hogy a Fekete-tengerből kinyert gáz legalább felét belföldön adják el, és hatósági árat szabott meg a gáznak, továbbá felemelte a gázkitermelés adóját. Az OMV erre bejelentette: lehet, hogy elhalasztják a termelés megkezdését, ami a BRUA megépítésének elhalasztásával járhat.

Ezen felül tavaly decemberben az MVM és a MET visszalépett az egy évvel korábban elnyert kapacitástól. Az amerikai kormány erre a magyarokat és a románokat is sürgetni kezdte, hogy ne hátráltassák a kitermelést, amely számukra az Exxon befektetésének megtérülésén kívül azért is fontos, mert ez lenne az első közép-európai gázprojekt, amiből teljesen kimaradnak az oroszok.

A román és magyar piacot is ismerő források szerint mind a magyarok, mind a románok azért gördítenek akadályokat a projekt elé, hogy tudjanak miről alkudozni az amerikaiakkal, Pompeo egyik fontos küldetése pedig, hogy meggyőzze Orbánt: jelentkezzenek a magyarok a BRUA kapacitásának második pótárverésére. Ha ez eredménytelen lesz, akkor a közeljövőben már nem lesz több kiírás, és veszélybe kerül a kitermelés elindítása. (Illusztráció: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik