Belföld

Orbán szerint Mészáros cége bátor és vállalkozó szellemű

A miniszterelnök személyesen adta át barátja búzakeményítő-gyárát Visontán.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc jelenlétében adták át hétfőn a volt felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Viresol Kft. visontai búzakeményítő-üzemét. A miniszterelnök szerint „teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás az országban”.

Jó, ha nem csak számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország

– idézi az MTI Orbánt, aki szerint a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel. Célként jelölte meg, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként az országot, és azt is mondta: a visontai gyár garanciát jelent a GMO-mentességre, amiből hazánk „egy tapodtat sem enged”.

Sok ilyen vállalatra lesz szükségünk a jövőben, bátor és vállalkozó szellemű cégekre, amelyek a hazai fejlesztés és innováció éllovasaivá válhatnak

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a magyar gazdaság fejlesztésének korlátját már nem a pénzszűke, hanem az életképes, nagyvonalú, nemzetközileg is versenyképes tervek és a vállalkozó szellem hiánya jelenti.

Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, ehhez a kormány 6,2 milliárd forintot adott, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt pedig hitelből fedezték. Elmondta, hogy a gyárnak a szomszédos – egyébként szintén az ő érdekeltségébe tartozó – Mátrai Erőmű biztosít energiát, emellett beszélt arról, hogy ez Magyarország egyetlen, és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő-üzeme.

Az eseményen kiosztott tájékoztató szerint az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő gyár közvetlenül több mint 250, a beszállítókkal együtt pedig mintegy 700 embernek ad munkát a térségben. A visontai üzemben előállított alapanyagok a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig megtalálhatók. (Illusztráció: MTI / Koszticsák Szilárd)

“A búzában hiszünk // We believe in wheat”

Közzétette: Orbán Viktor – 2019. február 11., hétfő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik