Belföld

A pénz nem minden – szakértő Orbán akciótervéről

A családalapítás nem egyszerűsíthető le a pénz és az egyszeri támogatások kérdésére.

A Népszavának Darvas Ágnes szociológus azt mondta, a pénzügyi támogatás rövid távon növelheti a családalapítási kedvet, hosszabb távon azonban, az eddigi tapasztalatok és a szakirodalom szerint, nem eredményez jelentős demográfiai javulást.

A szakember az Orbán Viktor által bejelentett új akciótervről úgy vélte, konkrét szabályozás ismerete nélkül most csak egy hétpontos politikai üzenet ismert, ami az értékeléshez kevés.

Rengeteg pénzt adna a gyermekvállalóknak Orbán Viktor
Bővítik a CSOK-ot, a négygyermekes családanyák mentesülnek az szja fizetése alól, a nagycsaládosok autóvásárlását is támogatja a kormány.

A gyermekvállalási támogatás, a csok bővítése üdvözlendő lehet, ám még ezek sem jelentenek garanciát a gyermekvállalási kedv robbanásszerű növekedésére.

A családalapítás nem egyszerűen pénzkérdés, a valódi motivációhoz egyebek mellett javítani kellene az egzisztenciális biztonságon, a nők foglalkoztatásán, az oktatás, az egészségügy helyzetén. Ráadásul a támogatásoknál csak a házasokra gondolnak, noha a gyermekek egyre nagyobb arányban születnek házasságon kívül – tette hozzá.

Kétharmad Orbán családpolitikája mellett
A Nézőpont intézet szerint még a kormányellenesek 40 százaléka is támogatja.

A csok bővítése is inkább a jobb helyzetű családoknak kedvez, a legszegényebb családokat továbbra sem érinti. A bölcsődei ellátás a további 21 ezer férőhellyel sem lesz teljes körű, csak az érintett korosztályok harmadának.

A szociológus szerint az elmúlt évek hasonló intézkedései után a termékenységi ráta nőtt, de a születések számában nem történt elmozdulás, mert csökkent a szülőképes korú nők száma és nagyon sok fiatal ment külföldre. A népesedési gondokat pedig nem lehet a ki- és bevándorlás figyelmen kívül hagyásával megoldani.

220 ezer nőt menthet fel az adófizetés alól Orbán bejelentése
Sokakat érinthet a családvédelmi akcióterv.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik