Belföld

Vasárnap leviszi a szél a kalapot a fejünkről

Hogy aztán hétfőn elázzon a kalaptalan fejünk, kedden pedig behavasadjon. Nem jön a tavasz. A fagy viszont igen.

Aki a Burgenlandban landolt gólya láttán azt hitte, lassan itt a tavasz, inkább legyen reális, pakolja meg a kályhát (tekerje föl a termosztátot), ugyanis kikeletre, csicsergésre, rügyfakadásra egyelőre várni kell.

Ma, vagyis szombaton, mondja a met.hu,  napközben jobbára fátyolfelhős idő lesz jelentős eső nélkül. Éjszaka borult, ködös területek és időszakok egyaránt lesznek, a ködös tájakon szitálás, ónos szitálás előfordulhat.

Fotó:met.hu

Holnap, vasárnap a köd feloszlik, de maradnak a felhők, sőt, délutántól észak felől megvastagszik a felhőzet, estétől jön az eső. Hajnaltól egyre többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 7 és 14 fok között alakul, délnyugaton lesz az enyhébb.

Hétfő hajnalban északnyugat felől hidegfront ér ide, melynek mozgása lelassul fölöttünk, így az ország nagy részén kiadós csapadékra van kilátás: többnyire eső, zápor valószínű, majd előbb a Dunántúlon, aztán a középső, éjjel a keleti tájakon is havas eső, néhol havazás válthatja fel az esőt. A szél egyre többfelé északnyugatira fordul és megerősödik. Keleten még 10 fok is lehet, máshol 3-9 fok a legvalószínűbb.

Ahogy az időkép is ígéri, a front mögött kedden többfelé lesz viharos az északnyugati szél és még szerdán is többfelé kell élénk, erős széllökésekre számítani. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször megnövekedhet a felhőzet és szórványosan várható egyre inkább hózápor, kisebb havazás.

Tovább csökken a hőmérséklet: kedden valamint szerdán is 2 és 7 fok között alakulhatnak a maximumok, éjszakánként pedig hazánk nagy részén ismét fagyni fog.

Amúgy a szélnek akár örülhetünk is, lévén elég rémisztőek a legfrissebb légszennyezettség adatok.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint a magas szállópor-koncentráció miatt egészségtelen a levegő minősége Miskolcon és Putnokon. További tizenkét település levegőminősége kifogásolt, azaz a kisméretű aeroszol részecskék tömegkoncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

Nem tréfa ez, akár éveket vehet el az életünkből az egészségtelen ájer, mely elsősorban légúti tüneteket (köhögés, irritáció, nehézlégzés) hoz magával, a légzőrendszer mellett károsítja a szív- és érrendszert, az immunrendszert és a központi idegrendszert.

A megoldás hosszú távon a zöldenergia, rövid távon az, ha véget ér a fűtési szezon, egészen rövid távon pedig az, ha a szél jól kisöpri a szutymót a településekről.

 

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA/EFE/Juan Herrero

Ajánlott videó

Olvasói sztorik