Belföld

Nem álltak szóba a romákkal az Országos Roma Önkormányzat székházában

Arról érdeklődtek volna, hogy miért kellett leszedni a romagyilkosságok emléktábláját.

Nem válaszol az Országos Roma Önkormányzat arra, hogy miért szedték le a romák elleni gyilkosságokra emlékeztető táblát a szervezet Dohány utcai székházáról, ezért pénteken aktivisták látogatták meg – ügyfélszolgálati időben – az önkormányzat épületét, közölte az aHang társadalmi kezdeményezés.

Mint írják, már közel ezren küldtek levelet az ORÖ-nek, kérve, hogy a gyilkosságok tizedik évfordulója alkalmából újra helyezzék ki az emléktáblát, de a szervezet törvényi kötelessége ellenére nem válaszolt a levélre. A hétfőn megjelent 25 aktivistának sem nyitottak ajtót, és a telefont sem vették fel.

Balogh Lajos Paci a helyszínen rögtönzött beszédében elmondta, hogy az adófizetők, köztük roma emberek pénzéből működő, és elvileg a romák érdekeit képviselő szervezet hátat fordít a cigányoknak, akik közt vannak, akik több száz kilométert utaztak, hogy bemehessenek képviseleti helyükre. A 47 fizetett képviselő közül egyetlenegy állt szóba telefonon velük, de neki sem sikerült elérni, hogy a hivatalvezető szóba álljon az aktivistákkal.

Azt írják, értesüléseik szerint odabent azért nagy volt a sürgés-forgás, az ORÖ munkatársai fideszes döntéshozókkal és Lungo Dromosokkal egyeztettek, hogy mit lépjenek. Végül az aktivisták az ajtóra ragasztották üzeneteiket, és egy óra hasztalan próbálkozás után elhagyták a helyszínt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik