Belföld

Hecckampánynak titulálta a külügyes Fidesz-képviselő a holland delegáció látogatási kísérletét

Hörcsik Richárd (hörcsik richárd)
Hörcsik Richárd (hörcsik richárd)

Frappáns választ adott Szél Bernadettnek a parlament európai ügyek bizottságának elnöke – írja a hvg.hu.

„A holland parlamentnek semmilyen joghatósága nincs a magyar jogszabályokra és a hazai politikai életre nézve” – ezzel magyarázta Hörcsik Richárd, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke, miért nem fogadták a hágai parlament delegációját.

A holland parlamenti képviselők a magyar jogállamiság, a sajtó és a demokrácia helyzetéről szerettek volna tájékozódni Magyarországon. Egyikük, Anne Mulder a hvg.hu-nak elmondta: a hágai parlamentben régóta téma az Európai Unió alapszerződésének hetes cikkelye alapján Magyarországgal és Lengyelországgal szemben megindított eljárás. Ezért döntöttek úgy, hogy párbeszédet kezdeményeznek a témában, amihez képviselőket, szakértőket, civil szervezeteket és az adott kormányok képviselőit is meghallgatják. Lengyelországban nem ütköztek ellenállásba, a magyar kormány azonban nem volt hajlandó fogadni őket, ezért törölték a látogatást.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium eddig nem reagált az ügyre. Az európai ügyek bizottságát vezető Hörcsik viszont levélben válaszolt Szél Bernadett független képviselő kérdésére.

A fideszes politikus azt írta: nem kétoldalú parlamentközi együttműködés keretében került volna sor a látogatásra, hanem a holland parlament egyoldalú lépéséről volt szó.

Magyarország ellen évek óta nemzetközi hecckampány folyik, amelynek a hágai bevándorláspárti politikai elit a zászlóvivője.

„Mivel a magyar kormány részéről nem volt fogadókészség a fent nevezett holland képviselőkkel történő találkozóra, ezért ezzel összhangban született meg a döntés, így parlamenti találkozóra nem kerül majd sor” – fejezte be levelét a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik