Belföld

Azonnal tárgyalni akar az orvosi kamara a kormánnyal

„Megértő politikájuk kudarcaként” tekintenek az egészségügy elmúlt évére.

A Magyar Orvosi Kamara „megértő politikájának kudarcaként” tekint az egészségügy elmúlt egy évére, ezért újrafogalmazza követeléseit, és azonnal tárgyalni akar a kormánnyal – írja a Népszava.

A lap teljes terjedelmében közli a kamara közleményét, amelyben elismerik: a sorra jelentkező orvosi és fogorvosi csoportok követelései jogosak, az általuk vázolt problémák minden egyes elemére sürgősen megoldandó feladatként hivatkoztak ők is. A munkaerőhelyzet kritikus, ráadásul a nyugdíjasként munkát vállaló kollégáktól kétszer annyi közterhet vonnak, mint más területen dolgozó nyugdíjasoktól.

A kamara azt is írja, hogy a hálapénz megszüntetésére tett többszöri indítványuk rendre érdemi visszhang miatt maradt, a korábban elért bérfejlesztés eredményeit pedig rohamosan emészti fel az évenkénti jelentős minimálbér-emelés. A következő évekre nyilvánosságra került költségvetési számok az egészségügy további mellőzését jelzik, pedig a kamara szerint az alapvető problémák végleges rendezéséhez megvan a megfelelő gazdasági-pénzügyi helyzet.

A közlemény végén jelzik, hogy „tárgyalási készségük fenntartása mellett” követelnek haladéktalan, érdemi tárgyalásokat a kormánytól, a szükséges politikai és gazdasági kompetenciával felruházott tárgyalóféllel. A méltó bérezés, és a nyugdíjas munkavállalókat érintő korlátozások megszüntetése is a követelések közt szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik