Eredménytelen volt a bértárgyalás a Metrónál

Az áruházlánc 200 ezres kezdő bérszintet ajánlott, a szakszervezet 210 ezret akar.
Kapcsolódó cikkek

Eredménytelenül zárultak a bértárgyalások a Metro Kereskedelmi Kft. és a szakszervezet között – értesült a Világgazdaság. A lap szerint az érdekképviselet azért nem fogadta el az áruházlánc ajánlatát, mert az nem felelt meg a konkurenciaelemzés és a munkavállalók várakozásai alapján kalkulált béremelésnek.

A kezdő bérszintet az áruházi munkakörökben a tavalyi bruttó 180,5 ezer forintról előbb 195, majd 200 ezer forintra volt hajlandó emelni a Metro, miközben a szakszervezet bruttó 210 ezres szintet tűzött ki célul. A képet árnyalja, hogy a bolthálózat 13. és 14. havi fizetést is ad, amit korábban a havi bérkiegészítés mellett két részletben, jellemzően júliusban és decemberben is lehetett kérni, vagy cafeteriában.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta, a 13. és 14. havi bér 8-10 éve még versenyelőnyt jelentett a Metrónak, ma már inkább kompenzációként lehet rá tekinteni. Kitért arra, hogy a győri Audi-sztrájk sikere biztosan ott van az elégedetlen dolgozók fejében, de a sztrájk csak az utolsó fegyver. Ha a teljes állomány 20-30 százaléka nem fogadja el a 200 ezres ajánlatot, újra tárgyalást kezdeményeznek az áruházlánccal. (Illusztráció: MTVA / Róka László)