Belföld

6 milliárdos adócsalással vádolják Czeglédyéket

A Csongrád Megyei Főügyészség hétfőn vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt Czeglédy Csaba és 20 társa ellen.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba, a szombathelyi Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és ügyvezetője 2011-től egy bűnszervezetet hozott létre. A Csongrád Megyei Főügyészség szerint a bűnszervezet több multinacionális vállalatnak, cégnek közvetített diákmunkaerőt 2017-ig.

A közterhek megfizetésének elkerüléséhez létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt.

Czeglédy Csaba a bűnszervezet egy részét közvetlenül, másokat  a közvetítőin keresztül irányította. A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 ember vett részt nyolc iskolaszövetkezet, két korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság keretében.

A bűnszervezet a 2011. és 2017. év közötti időszakban összesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint kárt okozott a költségvetésnek.

A Csongrád Megyei Főügyészség a bűnszervezet működésében való közreműködésük szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat, Czeglédy Csabát és két társát pedig a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben gazdasági csalással is vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik