Belföld

Szirénázó mentő elé vágtatott egy ló Egyek közelében

A Debreceni Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, akinek nekivágott az elszabadult lova egy szirénázó mentőautónak. Az elsőfokú bíróság 30 nap elzárásra ítélte a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint D. I. alkalmanként mezőgazdasági munkavállalóként dolgozott egy őstermelőnél, akinek tanyáján bálázási, állatetetési feladatokat látott el. A tanya a Tiszacsegét Egyekkel összekötő út közelében van, és az úttól mintegy 200 méterre helyezkedik el. Az állatállomány 50 bárányból, 8 sertésből és egy lóból állt. Az őstermelő állatai karámban, villanypásztorral védett területen, a ló pedig egy zárt istállóban volt elhelyezve.

A férfi jó két évvel ezelőtt az egyik etetés során úgy ment ki az istállóból, hogy nyitva hagyta az épület bejárati ajtaját. Az őrizetlenül hagyott ló kifutott a 3315-ös számú útra, ahol egy megkülönböztető fény és hangjelzést használó mentőautó haladt Tiszacsege felé.

A gépjármű éppen előzésben volt, amikor a ló a mentőautó elé vágtatott. Bár a mentőautó vezetője vészfékezett, a balesetet már nem tudta elkerülni és elütötte a jószágot. A mentőautó sofőrje és a mellette ülő utasa is 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A ló elpusztult, a járműben pedig jelentős anyagi kár keletkezett.

Dr. Nagy Zsuzsanna bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy ketten is megsérültek a férfi gondatlansága miatt, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi közepes fokú korlátozott beszámítási képességét, a részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét és a kisebb mértékű időmúlást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik