Belföld

Egy egész megye intenzív osztályos ellátás nélkül maradt

Pest megyében pedig a sürgős ellátást igénylő stroke-os betegeket nem tudták mindenhol fogadni.

Intenzív osztályos ellátás nélkül maradt Nógrád megye – írja a 444-en Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Arról számol be, hogy a megyei kormányhivatal hétfőn tájékoztatást küldött az országos tisztifőorvosnak arról, hogy nem maradt szabad intenzív osztályos ágy.

Balassagyarmaton a hatágyas intenzíven öt beteget lélegeztetnek, és egy lélegeztető gép maradt még, az viszont tartós lélegeztetésre nem alkalmas. Ugyancsak megtelt az intenzív osztály Salgótarjánban, ahol valószínűleg hosszabb ideig nem tudnak új beteget fogadni. Vagyis akinek intenzív terápiás ellátásra van szüksége, az távolabbi kórházba kerül, persze csak akkor, ha ki tudja várni a mentőszállítást, és túl is éli. A tervezett nagyobb kockázatú műtéteket is el kell halasztani, vagy más kórházba irányítani.

A probléma Kunetz szerint nem csak egy megyét érint. A tisztifőorvos szintén hétfői keltezésű levelében intézkedett arról, hogy minden magyarországi intenzív osztály köteles az egész ország területéről beteget fogadni. Arról nincs rendelkezés, hogy a megnövekedett igényekre honnan jutnak plusz forráshoz az intézmények, és arról se, hogy miből tudna például a salgótarjáni kórház eszközt vásárolni a feladata ellátásához.

A szakértő arról is beszámol, hogy csütörtökön a Budapesten és Pest megyében működő 11 stroke-centrumból négy mondta le a betegek fogadását különböző indokokkal. Ha például a váci kórház mondja le a betegek fogadását – ahogy ez meg is történt –, akkor a beteget át kell irányítani valamelyik budapesti stroke-centrumba, ami a beteg számára maradandó károsodással járó időveszteséget jelenthet. Az ellátórendszer elégtelenségét jelzi, hogy ilyen többször előfordult már – jegyzi meg Kunetz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik