Belföld

A fideszes polgármester testvére nyerészkedik a legnyomorultabbakon

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei, 3200 lakosú Tiszabura az ország legszegényebb településeinek egyike, 70 százalék körüli a munkanélküliség, de ha a közmunkásokat nem számítjuk, akkor 80-90 százalékos. Csaknem mindenki fával fűt a faluban.

Minden rászorulónak jár szociális tűzifa, ez másfél köbméternyi fát jelent. Ennyi fával akár két hónapig is kihúzzák a rászorulók, mert a házakban egy szobában fűtenek, ott húzzák meg magukat.

De Tiszaburán több dolog sincs rendben a szociális tűzifával – derül ki a Népszava riportjából.

Többen arra panaszkodnak, hogy másfél köbméter helyett csak egy köbméter a kiutalt fa. De az is sokak szemét csípi, hogy a fideszes polgármester – amúgy a településen közmunkásként dolgozó – testvére potom pénzért felvásárolja a kiutalt szociális tűzifát a rászorulóktól. Egy köbméternyi fa ára 20-25 ezer forint, de a fideszes polgármester testvére falubeliektől származó hírek szerint 4500 forintért veszi meg a fát azoktól, akik inkább az azonnali készpénzt választják, még ha az töredéke a fa piaci árának. Sőt, azok előbb kapták meg a szociális tűzifát, akik hajlandóak voltak eladni, aki pedig inkább eltüzelte volna a fát, annak napokig kellett várnia rá.

Szóvá tette ezeket az egyik helyi képviselő, és egy helyi aktivista kamerával rögzíteni próbálta a képviselő-testület ülését, de a fideszes polgármester berekesztette azt és rendőrt hívott.

A Népszava próbálta megszólaltatni a kormánypárti településvezetőt, de a polgármester sem a hivatalban nem volt, sem a telefonos megkeresésre nem válaszolt. Testvérét is hiába kereste a faluban a lap.

A szintén fideszes alpolgármesterrel tudtak beszélni, „aki szerint a szociális tűzifa kiosztása rendben zajlik, és a megszabott határidőig mindenki sora kerül, s hazaviheti a fát.” A lap kérdésére elismerte, „maga is hallotta, hogy a polgármester húga többektől felvásárolta a kiosztott tűzifát, de azt felelte: nem tilthatják meg senkinek, hogy eladja a szociális tűzifát, s azt sem, hogy másvalaki felvásárolja azt a kialkudott árért, ráadásul senkinek nincs joga mások zsebében turkálni. Szerinte a tiszaburaiak egy része nem lát egy napnál tovább előre, s ha ma négy-ötezer forintot megkap egy köbméter fáért, nem érdekli, mivel fűt holnap.”

Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik