Belföld

Nyert az ellenzék Szombathelyen

MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik
MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik

A baloldali ellenzék közös jelöltje, László Győző nyerte a szombathelyi időközi választást, a Fidesz jelöltje Melega Miklós előtt.

Az Éljen Szombathely! színeiben induló László a Nyugat.hu információi szerint az 927 szavazatot kapott, ami az összes leadott voks 57,2 százaléka. Melega Miklóst (Fidesz) 693-an támogatták (42,8 százalék). Az ellenzéki győzelmet helyi forrásaink is megerősítették, bár a hivatalos végeredményt egyelőre nem tették közzé.

A vasárnapi időközi választást Szombathelyen Czeglédy Csaba választókerületében tartották. Az MSZP politikusa 2017 nyarától előzetes letartóztatásban van, ezért mint önkormányzati képviselő több mint egy év nem tudott megjelenni a közgyűlésben. A szabályok szerint az egyéves kihagyással elveszítette mandátumát.

Czeglédy mandátuma azért volt fontos a városban kialakult erőviszonyok szempontjából, mert a közgyűlésben eddig egyetlen szavazaton múlott, hogy a Fidesz számára meglegyen a többség. A fideszes városvezetés az elmúlt években kénytelen volt a Pro Savaria Egyesület képviseletében bekerült Molnár Miklós alpolgármester támogatásra hagyatkozni, ami állandó egyeztetéseket igényelt.

A nap másik időközi választását a Fejér megyei Vajtán tartották, ahol három független jelölt indult a polgármesteri posztért. A legtöbb szavazatot Térmeg György kapta. A településen négy önkormányzati képviselőt is választottak. Az időközi polgármester- és képviselőválasztásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület július 9-i ülésén feloszlatta magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik