Belföld

Sittre vágták Kőrös Gusztáv Tibor cinkostársait

A Somogy Megyei Főügyészség eredményes ügyészi fellebbezése folytán a Pécsi Ítélőtábla elrendelte annak a két vádlottnak a letartóztatását, akiket a Kaposvári Törvényszék helyezett szabadlábra a Kőrös Gusztáv Tibor által irányított bűnszervezet ügyében.

Somogy Megyei Főügyészség többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Kőrös Gusztáv Tiborral és 13 társával szemben, akik közül tízen egy bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős pénzösszegeket arra hivatkozva, hogy a pénzeket pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. A főügyészség négy olyan vállalkozóval szemben is vádat emelt, akik ennek érdekében Kőrös Gusztáv Tibornak vesztegetésre szánt pénzt juttattak.

A vádirat szerint Kőrös Gusztáv Tibor I. rendű vádlott 2017-ben egy hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely tehetős vállalkozóktól jelentős pénzösszegeket csalt ki.

A bűnszervezet tagjai közül több vádlottnak az volt a feladata, hogy olyan jól prosperáló, és nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutassanak fel, akik a vállalkozásaik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni.

Ekkor lépett színre Kőrös Gusztáv Tibor, aki álnéven magát hivatalos személynek – hol a pályázatok elbírálásában közreműködő államtitkárnak, hol magas beosztású minisztériumi dolgozónak – kiadva azzal a hamis ígérettel ejtette tévedésbe a vállalkozókat, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű, – akár több száz milliós nagyságrendű – vissza nem térítendő uniós támogatás elnyeréséhez segíti őket. A vádlott ennek ellentételezéseként különböző pénzösszegeket kért, többek között arra hivatkozva, hogy a pénzt a pályázatokról döntő hivatalos személyek befolyásolására, megvesztegetésére fordítja, azonban ilyen kapcsolatokkal valójában nem rendelkezett.

Kőrös Gusztáv Tibor azért, hogy a színlelt állami vezetői beosztása hitelesebbnek tűnjön, a vállalkozókkal tervezett találkozók alkalmával magát a Terrorelhárítási Központ bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést – így lőfegyvereket utánzó riasztó- és légfegyvereket – viselő személyekkel kísértette.  Arra is ügyelt, hogy a találkozókra az állami vezetők által is használt típusú és színű gépkocsikkal érkezzen, amikre a hivatalos jelleg hangsúlyozása érdekében megkülönböztető fényjelzést vásárolt, illetve a kíséretét adó vádlott-társai (az „ál-Tekesek”) őt államtitkárnak vagy képviselőnek szólítsák.

A Kőrös Gusztáv Tibor által vezetett bűnszervezet hat vállalkozót tévesztett meg, akik közül öt személytől 4,5 millió és 80 millió forint közötti, összesen 168,5 millió forintot csaltak ki. A vádlottak 2017. október 6-ig további vállalkozók megtévesztését is előkészítették, azonban a bűncselekmény-sorozat folytatását a rendőrség közbelépése megakadályozta.

A Somogy Megyei Főügyészség négy vállalkozó ellen is vádat emelt, mivel azzal a szándékkal adták át a pénzösszegeket Kőrös Gusztáv Tibornak, hogy abból hivatalos személyeket vesztegessen meg. A nyomozás során a rendőrök több millió forint készpénzt foglaltak le. Kőrös Gusztáv Tibor lakásán tartott házkutatás során közel 7,5 millió forint került elő.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben vagyonelkobzásra is indítványt tett, melynek összege Kőrös Gusztáv Tibor esetében több mint 163 millió forint. A főügyészség a vesztegetni szándékozó vállalkozókkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A büntetőeljárás jelenleg az elsőfokon eljáró Kaposvári Törvényszéken van folyamatban. A bíróság a II. és az V. rendű vádlottak és védők által előterjesztett szabadlábra helyezési kérelmeknek helyt adott és elrendelte szabadlábra helyezésüket.

A Somogy Megyei Főügyészség szigorításért, letartóztatásért fellebbezett. A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla – az ügyészi állásponttal egyetértve – a  az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig elrendelte a vádlottak letartóztatását.

Címkék: bűnügykaposvár

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.