Belföld

Meghekkelt Orbán-interjú: szakértők vizsgálják, hogy volt-e elég ideje rá a szerkesztőnek

Ma a Veszprémi Járásbíróságon folytatódott annak a férfinak a  büntetőügye, akit azzal vádolnak, hogy több ponton is megváltoztatta az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú szövegét 2016 decemberében a nyomdába kerülés előtt.

A vádirat szerint a vádlott négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadó alkalmazottja volt felelős szerkesztői munkakörben. A férfi a munkaköréből adódóan maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, formázták, korrektúrázták, majd a kész lappéldányt a nyomdának elküldték.

A megyékben megjelenő napilapok központi cikkeiért a veszprémi szerkesztőség arra kijelölt munkatársai feleltek. A lapszámok koordinálásáért felelős vádlott 2016. december 23-án a kora délutáni órákban, kizárólag tájékoztatás végett maga is megkapta a miniszterelnöki interjú szövegét, amelyet a központi szerkesztő a szükséges szerkesztési feladatok, korrektúra elvégzését követően, még a délután folyamán a Fejér megyei, a dunaújvárosi és a Vas megyei lapok megfelelő oldalaira bemásolt. A lapcsoportnál használt számítógépes rendszer sajátosságaiból adódóan az interjúnak a különböző napilapok anyagába történt beillesztését a számítógépes rendszer aktuális használói valamennyien láthatták.

A veszprémi szerkesztőségben tartózkodó vádlott röviddel ezután a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és jelszavával belépett a számítógépes rendszerbe, és a Fejér megyei napilap anyagába bemásolt interjú szövegét négy ponton módosította. Az interjú ennek következtében a 2016. december 24-i lapszámban a megváltoztatott szöveggel jelent meg.

A bíróság a mai tárgyaláson meghallgatta a nyomozás során kirendelt igazságügyi informatikai szakértőt, majd a felmerült további kérdések megválaszolására védői indítványra elrendelte a szakvélemény kiegészítését. A bíróság továbbá szakértőt rendelt ki azon vádlotti védekezés ellenőrzésére, miszerint a vádiratban foglalt idő alatt nem lehetséges átszerkeszteni az interjút. A bíróság ügyészi indítványra a következő tárgyaláson egy újabb tanút hallgat ki.

Az Orbán-interjút meghekkelő férfi akár öt évet is kaphat, ha beigazolódik a bűnössége. A következő tárgyalás április nyolcadikán lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik