Belföld

Az ügyészség szerint az etikus hacker túllépett a határon, viselnie kell a következményeket

Hiányos vádirattal, fenyegetőzéssel, az ügyészség feltűnő szakmai hozzá nem értése mellett zajlik annak az etikus hackernek a büntetőpere, aki felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében, írta korábban a TASZ. Erre hétfőn reagált a a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

Azt írták,

a fiatalember, az internet felhasználásával jogosulatlanul lépett be egy olyan, a Magyar Telekom Nyrt. által üzemeltetett szerverre, amely a dolgozók belépési adatait tárolta, majd a saját részére illegálisan felhasználói profilokat hozott létre, és gyűjtötte a dolgozók adatait, jelszavait. A felhasználói profilok teljes körű hozzáférést biztosítottak az elkövető részére, melynek segítségével a Magyar Telekom Nyrt. teljes hálózati infrastruktúráját, beleértve az ügyfelek mobil és fix szolgáltatását blokkolhatta volna, illetve a teljes vezérlést átvehette volna.

Igyekeztek megcáfolni a TASZ állításait is, de ezek közül a legfontosabb az volt, hogy a TASZ szerint  az etikus hackerek nem követhetnek el bűncselekményt, mert e tevékenységük hasznos a társadalomra. Az ügyészség szerint ez téves, mert a vádlott túllépett az etikus hackeri tevékenység határán, tevekénységének társadalomra veszélyessége miatt pedig a büntetőjogi következményeket viselnie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik