Belföld

Rétvári szerint hiába perelnek a magán tankönyvkiadók

Lezárult a tankönyves perek alapszakasza, amelynek során magánkiadók perelték be az Oktatási Hivatalt (OH), mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. A hivatal törvényesen járt el, a kiadók hiába pereltek, és ezzel valószínűleg a profitérdekelt cégek tisztában voltak – mondta a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Tankönyvkiadók perelik a magyar államot
Eljárás lefolytatása nélkül utasították el a tankönyveik engedélyét.

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint Rétvári úgy értékelte, a perek alakulásából is látszik, hogy ezek a cégek csak a profitra hajtanak: összesen kilencvenkettőt nyertünk, és egy esetben veszítettünk, de várjuk a jogegységi határozatot.

A politikus arra is kitért: kettős céljuk volt azzal, hogy a kormány a 2014-es esztendő elejétől visszavette a tankönyvellátási feladatokat. Egyrészt az, hogy megállítsák a tankönyvek árának folyamatos növekedését, másrészt pedig az, hogy egységes és magas minőségű kiadványok jussanak az oktatókhoz és a diákokhoz.

Rétvári szerint a kiadók közötti szinte átláthatatlan érdekháló eredményeképpen a diákok érdekei háttérbe szorultak, de annak köszönhetően, hogy az elmúlt években a tankönyvfejlesztés állami kézbe került, minőségi, új generációs tankönyvek jöttek létre, ami azt is szolgálja, hogy a hátrányosabb helyzetű településekre se kerüljenek rosszabb kiadványok.

Jelenleg a kilencedik osztályig nem kell fizetni a tankönyvekért, a rászorulók az érettségiig továbbra is térítésmentesen jutnak hozzájuk; összességében egymillió iskolás kapja ingyen a tankönyveket.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik