Belföld
Szolnok, 2015. március 17.
Burány Béla, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) fõigazgatója az új mentésirányítási központ átadásán Szolnokon 2015. március 17-én. A megyei jogú vidéki városok közül utolsóként Szolnokon is átadták az OMSZ új mentésirányítási rendszerének helyi központját. Az uniós forrásból megvalósult fejlesztés mellett a szolnoki mentõállomás épülete és eszközállománya is megújult.
MTI Fotó: Mészáros János

Tényleg katasztrofális állapotok voltak a Honvédkórházban a távozó vezető szerint

Amikor tavaly Zacher Gábor beszélt erről, azt minden erővel igyekezett cáfolni a kormányoldal, de Burány Béla utólag igazolja az állításokat beosztottjainak írt levelében.
Korábban a témában:

Működésképtelen állapotban vette át tavaly szeptemberben a Honvédkórház sürgősségi centrumát Burány Béla, a hónap végével távozó megbízott osztályvezető – erről tanúskodik beosztottjainak levele, amit a hvg.hu megszerzett. Mindez azért érdekes, mert a honvédelmi tárca folyamatosan tagadja, hogy gond lenne az intézményben.

Burányt, aki korábban az Országos Mentőszolgálatot vezette, Zacher Gábor augusztus végi lemondása után nevezték ki a sürgősségi centrum átmeneti vezetőjének, a novemberben kiírt osztályvezetői pályázaton azonban nem ő, hanem Hetzman László lett a befutó. Január 22-én kelt levelében Burány igazolja Zacher korábbi állításait, amit a honvédelmi minisztérium és a kormánypropaganda következetesen igyekezett cáfolni.

Burány azt írta, 2018. szeptember elsején „működésképtelen” SBC-t vett át – az orvoslétszám a minimálisan szükséges szint felét sem érte el, így nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás, és a szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségét és minőségét tekintve egyaránt.

Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria, stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn

– emlékeztette kollégáit Burány, aki számára a legaggasztóbb a még meglévő munkatársak krónikus fáradtsága, célvesztettsége, kiégettsége és az intézményvezetéssel szembeni bizalomvesztése volt. Mindezt egyébként azért írta le, hogy utána hosszan sorolja az azóta eltelt hónapok pozitív változásait, amit azzal összegez: amit lehetett, megtette, nyugodt lélekkel adja át a stafétát utódjának.

A hvg.hu emlékeztet: amikor korábban Zacher Gábor nyilatkozott a problémákról, a kormányoldal azt állította, hogy az orvos, tudván, hogy nem hosszabbítják meg határozott idejű szerződését, sértettségből maga próbálja negatív színben feltüntetni munkahelyét és az ottani körülményeket. Németh Szilárd még múlt héten is azt válaszolta az LMP-s Demeter Márta írásbeli kérdésére, hogy „a Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében”. (Fotó: MTI / Mészáros János)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények