Belföld

22,5 milliós hűtlen kezelés a vád a pécsi gyermekhospice-ház vezetője ellen

A Dóri Házat üzemeltető Szemem Fénye Alapítvány elnökének büntetőpere a Pécsi Járásbíróságon kezdődik. A vádirat szerint a vezető külföldi tanfolyamok és márkás ruházati cikkek kifizetésével 22,5 millió forint kárt okozott a szervezetnek.

Csaknem egy évvel ezelőtt járta be a sajtót a hír, miszerint súlyos anyagi problémákkal küzd, és a megszűnés veszélyezteti a Szemem Fénye Alapítvány által a súlyosan beteg gyermekek számára létrehozott Dóri Házat.

A gyermekhospice-házat működtető szervezet vezetője 2018 elején arról számolt be a nyilvánosságnak, hogy 2015 után egyre súlyosabb anyagi helyzetbe kerültek: az adományok a korábbi felajánlások negyedére estek vissza, munkatársaikat elküldték, az ápolókat alig tudták fizetni, és az áramot is csak azért nem kapcsolták ki, mert a ház súlyos beteg lakóját lélegeztetőgép tartotta életben.

Több millió forint felajánlás érkezett magánszemélyektől az alapítványnak, miután ezek a problémák nyilvánosságra kerültek, Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások miniszter pedig a saját tárcavezetői keretéből 5-7 milliós támogatásról döntött.

Ugyanennek az alapítványnak a vezetőjéről a 24.hu most megtudta, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt ellene a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség. 

Az alapítványt vezető nő büntetőpere csütörtök reggel kezdődik a Pécsi Járásbíróságon. A tárgyalási jegyzék alapján az érintett alapítvány célja:

a rosszul felszerelt betegellátó intézmények, kórházak, klinikák gyermekosztályainak támogatása, orvosi műszerek felújításához, újak vásárlásához támogatás nyújtása, a berendezés korszerűsítése a hosszabb ideig ágyhoz kötött beteg gyerekek komfortérzetének emelése. Támogatások igénybevétele és nyújtása, a célok megvalósítását segítő eszközök felkutatása és a beteg gyerekek szállítása.

Mindez szinte pontosan megegyezik a civil szervezetek közhiteles adatbázisában megtalálható Szemem Fénye – A Beteg Gyermekekért Alapítvány céljaival. Nem mellékes egyébként, hogy az alapítvány 2017 novembere óta végrehajtás alatt áll.

A vádirat szerint az alapítvány kuratóriuma csak névleg működött, tényleges üléseket nem tartott, a vagyon felhasználásával, az alapítvány működésével kapcsolatos döntéseket a vádlott hozta meg.

Az alapítvány bankszámlái felett a vádlott rendelkezett, a számlákhoz tartozó bankkártyákat is kezelte. A vádlott 2015 februárjától 2016 decemberéig terjedő időszakban vagyonkezelői kötelezettségét megszegte azzal, hogy a kuratórium döntése nélkül az alapítványi célokkal nem összeegyeztethető kifizetéseket teljesített részben az alapítvány bankszámláiról történő átutalással, részben készpénzzel.

Ennek során az alapítványnak – külföldi tanfolyamainak és márkás ruházati cikkeknek a kifizetésével – összesen 22.5 millió forint kárt okozott.

Az ügyben természetesen megkerestük az alapítvány vezetőjét is, Gy.B.-t, aki megkeresésünkre telefonon mindössze annyit közölt:

Nem szeretnék erről beszélni!

Majd bontotta a vonalat, és később szöveges üzenetünkre sem reagált.

A napokban egyébként kiderült, hogy a Daganatos.hu Alapítvánnyal is probléma van. A szervezet 1,7 milliárd forintot gyűjtött az egyszázalékos felajánlásokból, amit a kampányvideók alapján a daganatos gyerekek anyagi támogatására fordít. Csakhogy a 444.hu cikke szerint a szervezet a beteg gyerekek megsegítése helyett a pénz egy részét egy panorámás jógaközpont létrehozására fordította.

Engedély nélkül épített panorámás jógastúdiót a rákos gyerekek nevében gyűjtött pénzből a Daganatos.hu Alapítvány
Egy nyaralót is vettek tíz évvel ezelőtt Balatonfüreden, de eddig egyetlen gyerek sem nyaralt ott.

A Daganatos.hu Alapítvány különben része annak a több szálon összefonódó alapítványhálónak, amelyik sikeresen gyűjti az egyszázalékos felajánlásokat. Ide tartozik az Országos Állatmentő Alapítvány, aminek a telephelyén a portál nem talált egyetlen állatot sem, és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány is, ami nem ment gyerekeket, és egy fonyódi, elhagyatott faházba van bejelentve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik