Belföld

Lasszóval kell fogni új tűzoltókat

További béremelés lenne szükséges a tűzoltóságnál is, mivel egyre kevesebben választják ezt a pályát – mondta el az InfoRádiónak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki hozzátette: a Belügyi Érdekegyeztető Tanács elé vinnék a tűzoltók bérrendezésének ügyét.

Kitért arra, hogy a kormány 2015-ben indította el a rendvédelmi életpályamodellt, ennek keretében 2019-ig átlagosan 50 százalékkal nőtt a tűzoltók illetménye. Az idén befejeződő program eredményeképpen egy kezdő tűzoltó nettó 180 ezer forint körüli összeget keres, az pedig még nem világos, mi lesz a folytatás.

Életpályáról beszélünk, de én abszolút nem úgy képzelek el egy életpályát, hogy nem tudom, három év múlva mi lesz az életpálya. Ez arról szólna, hogy ha az ember elkötelezi magát egy szervezethez, tudja, mire számíthat a pályafutása befejeződésekor. Itt most ezt nem látjuk

– mondta Salamon Lajos, aki hozzátette:

Az elmúlt években lassan már lasszóval kell fogni a fiatalokat, hogy tűzoltók legyenek, toborzókat kell tartani. Ez és a rendvédelmi szakmák is elvesztették a varázsukat azzal az intézkedéssorozattal, amit az elmúlt években a kormányok tettek.

Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik