Belföld

Évekkel ezelőtti felvétellel migránsozik a „köztévé”

Az lehet, hogy egy nézőjüktől kapták a bécsi videót, de azt még 2016-ban töltötte fel valaki a Youtube-ra.

Sokkoló, megdöbbentő – ezekkel a szavakkal illették az M1 hétfő esti híradójában azt a felvételt, amit állítólagosan egy bécsi nézőjüktől kaptak, és „Migráns tombolt Bécsben” címmel mutattak be. A videón az látható, hogy egy férfi, aki az állami tévé szerint bevándorló, villamos elé fekszik, ráugrik egy autóra, majd felmászik a villamos tetejére, és végül 4-5 embernek sikerül megfékeznie.

Az M1 ezt azzal egészíti ki, hogy a felvételeket küldő férfi 20 éve él Bécsben, és szerinte „a világ legélhetőbb városának nevezett helyen nap mint nap történik hasonló incidens”. Ezt azzal is kiegészítik, hogy „néhány napja egy bécsi férfi éppen a bűnözés elterjedése miatt panaszkodott”, majd úgy folytatják, hogy „szakértők szerint a bűnesetek elterjedése összefügg a bevándorlók növekvő számával”.

Németh Balázs bemondó azt mondja a felvételek bemutatása előtt, hogy az azt beküldő néző állítása szerint „ma készültek” az osztrák fővárosban, ezt pedig a bejátszásban már tényként közlik. Mindennek a valóságtartalmát azonban elfelejtette ellenőrizni az állami tévé híradója: a „mindennapos incidensek” illusztrálására szolgáló felvételt ugyanis már 2016. októberében feltöltötték egy migránsokra fixálódott osztrák Youtube-csatornára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik