Belföld

Köztévé vezérigazgatója: A tudósítást készítő munkatársak hibáztak, ez még az MTVA-val is előfordulhat

Megírtuk, az MTVA Kunigunda utca székházában tartózkodó Hadházy Ákos és Szél Bernadett írásba foglalta azokat a kérdéseket, amelyeket Papp Dánielnek, a köztévé vezérigazgatójának személyesen szándékoztak feltenni, csakhogy eddig nem sikerült összehozni a találkozót. Szél Bernadett Facebook oldaláról kiderül, hogy Papp Dániel válaszolt a kérdésekre, röviden összefoglaljuk, miket reagált.

Kérdés:  Hogyan lehet valaki az MTVA vezérigazgatója, aki még 2011-ben úgy vágta meg a Daniel Cohn-Bendit-riportot, mintha a zöldpárti EP-képviselő elmenekült volna a kérdései elől, miközben erről szó sem volt? Továbbra is tiltakozik-e amiatt az állítás miatt, hogy Ön hírt hamisított?

Válasz: Az MTVA vezérigazgatóját a Médiatanács elnöke nevezi ki határozatlan időre. E jogköre diszkrecionális.

Kérdés: Hogyan sikerült 2012-ben, az Operánál rendezett tüntetésről úgy bejelentkezni, hogy a riporter háta mögött csak rendőrök meg az üres Andrássy út látszódjon?

Válasz: Ha panasz van a műsor tartalmával, akkor a Duna Médiaszolgáltatóhoz kell fordulni. A tudósítást készítő munkatársak hibáztak, ez még az MTVA-val is előfordulhat, szándékosság nélkül is. Majd rátér arra, hogy egyébként tavaly képviselők garázdálkodtak az épületben, nekitámadtak a biztonsági őröknek, akik  lelkiismeretesen és fegyelmezetten viselkedtek szerinte.

Kérdés: Normális dolog-e az MTVA-nál, hogy egy évekkel korábban, feltehetően Kairóban készült videót tesznek közzé, azt állítva, hogy a kölni szilveszteri események láthatók rajta?

Válasz: Bevett szokás, hogy képi illusztrációt használnak egy szöveghez. Ha a tartalommal problémájuk van, forduljanak a Duna Médiaszolgáltató ZRT.-hez.

Kérdés: Bevett gyakorlat-e az MTVA-nál, hogy Pukli István lejáratása érdekében a saját, korábbi anyagukat vágták meg úgy, hogy teljesen más értelme legyen, mint ami valójában elhangzott?

Lehetőség volt panasz benyújtására, nem éltek vele.

Kérdés: Alkalmasak-e azok a munkatársak, akik a münsteri támadás ügyében még órákkal azután is bevándorlókról írnak, hogy kiderült, pszichés beteg német férfi volt az elkövető?

Munkatársaik alkalmassága nem tartozik a politikusokra. Az éves beszámolóból kiderül, hogy megfelelően működik-e a közmédia.

Kérdés: Belefér-e a közszolgálati alapelvekbe, hogy egy bevándorlásellenes AfD-politikus játssza a hétköznapi, migránsoktól rettegő németet a köztévé riportjában?

Válasz: Szélék nem jogosultak számon kérni egy szerkesztő vagy riporteri döntést.

Kérdés: Hogyan egyeztethető össze a szakma szabályaival, hogy ugyanaz a bangladesi migráns Boszniában egyik nap még békés menekült, másik nap már a határőrökkel harcol?

Válasz: Úgy, hogy az egyik nap békés menekültnek mutatkozik, a másik nap pedig agresszív migránsként viselkedik.

Kérdés: Belefér-e a vezérigazgatónak a pártatlanság fogalmába, hogy egy október 23-i tüntetésről szóló tudósítás azzal kezdődik, ki kinek a felszólalását „fúrta meg”?

Válasz: Ha problémájuk van a tartalommal, akkor a Duna Médiaszolgáltatóhoz kell fordulni.

Kérdés: Mindennapi gyakorlat-e, hogy az MTVA a saját épülete előtti tüntetésről egy másik sajtóorgánum szemlézésével számol be, majd három percen keresztül hazugságokat sorol a szervezőről?

Papp Dániel úgy értelmezi a kérdést, hogy a politikusok számon kérték a szerkesztő eszközeit.

Kérdés: Mi a magyarázat arra, hogy az MTVA vezérigazgatója nem hajlandó személyesen találkozni az országgyűlési képviselőkkel, és hogyan képzeli, hogy biztonsági őrökkel dobatja ki őket az épületből?

Válasz: Visszautasítja az általánosítást, nincs személyes megbeszélni valója garázdákkal.

Kérdés: Mennyiben egyeztethető össze az MTVA alapelveivel, hogy a riporter mondja meg egy nyilatkozónak, hogy milyen szavakat használjon? 

Válasz: A hír hazugság volt, az érintettek cáfolták, legfeljebb Önök nem vesznek róla tudomást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik