Belföld

Budapest Európa sportfővárosa idén, el is megy rá 200 millió forint

Kétszázmillió forintot készülnek elkölteni a sportfővárosi rendezvényekre. A pénz csaknem fele gálára, tanácsadásra és projektmunkatársakra megy el — írta meg a Magyar Narancs.

Az Európa Sportfővárosa címet 2001 óta nyerheti el minden évben egy 500 ezer főnél nagyobb európai város, az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége, a brüsszeli székhelyű ACES döntése értelmében. A fővárosi önkormányzat 2015-ben pályázta meg a címet, amit el is nyert.

A lap szerint a programok gerincét a kerületi önkormányzatok – esetenként évtizedek óta futó – sportrendezvényei alkotják, ám ebből is alig negyvenet sikerült nevesíteni, bár az előterjesztés egy másik pontján 288 ingyenes kerületi állandó szabadidősport eseményt említ. Hozzáteszik: a kerületek csaknem felével még nem sikerült megállapodniuk.

A Sportfőváros megvalósítását a Budapesti Sportszövetségek Uniójára (BSU) bízták,

azonban a Magyar Narancs információi szerint a Kamuti Jenő vezette szervezetnek nem sok beleszólása volt sem a programba, sem abba, hogy kik között osztják majd ki a rendelkezésre bocsátott milliókat.

A BSU 200 milliós támogatási keretéből a költségvetési terv szerint 53 millió forintot a nyitó és a zárórendezvényre, valamint az Év sportolója gálára költik. 16,6 millió forint megy el három projektmenedzser-munkatársra, 3 millió közbeszerzési tanácsadóra, 1,5 millió jogi tanácsadóra, 16,2 millió weboldalra, PR-ra és Social media managementre. A fennmaradó 109 millió negyedét a fővárosi sporteseményeken való megjelenés viszi el, a másik negyedét a fővárosi kondiparkokban tartott edzéstanácsadás, a három rekorddöntési kísérlet 31 millióba kerül. A lap szerint jut 17,5 millió egy családi sportnapra, a maradék 9 milliót pedig egy senior életmódváltó nap megrendezésére költik.

Kiemelt kép: Budapest 2019 Európa Sportfővárosa/Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik