Belföld

Nem hiányzik a tanároknak az állami tankönyv, csak beletörődtek

Az államtitkár arról beszélt, hogy egyre nagyobb arányban rendelik az állami kiadású tankönyveket, de a tankönyvellátó statisztikái épp ezt cáfolják.

Cáfolják a statisztikák Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát, aki múlt héten arról beszélt, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelnek állami kiadású tankönyveket – írja a Népszava. Épp az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. adataiból derül ki, hogy a 2015-ös 74,4 százalékról 68 százalékra esett vissza az állami tankönyvek rendelési aránya.

A legnagyobb arányban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet úgynevezett „újgenerációs” tankönyvei estek vissza – 2015-ben egy-egy OFI-s tankönyvből átlagosan mintegy 20 ezer példányt rendeltek az iskolák, tavaly már csak 12,6 ezret. Az adatokat kikérő Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint mindez azt is cáfolja, hogy a tanárok körében egyre népszerűbbek lennének az állítólag korszerűbb kísérleti tankönyvek.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy ezeket a könyveket egyre több tanár fogadta el. Én inkább úgy fogalmaznék: beletörődtek abba, hogy szűkül a választék, népszerűtlenségük ellenére hamarosan már szinte csak az állami tankönyvekből választhatnak

– nyilatkozta a lapnak Romankovics András, a TANOSZ alelnöke, aki azt is felemlegette, hogy egy idén januári törvénymódosítással a kormány lényegében megtiltotta, hogy a magánkiadók 2013-ban engedélyeztetett, idén lejáró tankönyvengedélyeit meghosszabbítsák.

Egy másik módosítás szerint pedig egy adott tantárgyból legfeljebb két tankönyv kerülhet a tankönyvjegyzékbe, a harmadik felvételét el kell utasítani, akkor is, ha egyébként átesett az engedélyeztetési eljáráson. Ha az engedélyezett keretet két állami kiadó tankönyve már betölti, akkor a magánkiadóknak szinte esélyük sincs – Romankovics szerint ez a tankönyvválasztás szabadságának teljes felszámolása. (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik