Belföld

Harcot hirdet az állami tankönyvek ellen a Szülői Hang

A Szülői Hang nevű szervezet közleményben figyelmeztet, hogy a kormányzat 2019-től gyakorlatilag megszünteti a nem állami közismereti tankönyvek iskolai rendelhetőségét. Ugyanakkor korábban – írják –, amikor még szabadon dönthettek, tanárok tízezrei használtak nem állami kiadású tankönyveket. Ám szerintük a kormány a következő tanévtől ezeket is el akarja venni a tanárok és gyermekeink kezéből, és arra próbálja kényszeríteni a tanárokat, hogy az általuk gyengébb minőségűnek tartott tankönyveket használják.

Mindennek gyermekeink az elszenvedői. Korábbi szülői felmérésünk is mutatta, hogy a szülők döntő többsége (80%) elégedetlen az állami tankönyvek minőségével

– írták.

Majd hozzátették:

Minket, szülőket az „ingyentankönyvek” ígéretével próbálnak megnyerni a szűkített tankönyvválasztékhoz. De gondolkodjunk: valóban megéri ez? Az „ingyentankönyvek” valójában használt kölcsöntankönyveket jelentenek, melyekbe a gyerekek nem jegyzetelhetnek, azokat év végén vissza kell adniuk, és a sérült, beleírásokat tartalmazó tankönyvet a szülőnek saját költségen kell pótolnia. Az arra rászoruló gyerekek korábban is ingyen kapták a tankönyveket, így a kormányzat valójában az arra rá nem szorulóknak ad többlet juttatást. A kölcsöntankönyv-rendszer működésképtelen, amint azt másik részletes felmérésünk is mutatta, és sok szülő végül inkább mégis megveszi a tankönyvet gyermekének. A kormányzat „modern” könyvekről beszél, de valójában a modern szemléletű oktatás az önálló, kreatív gondolkodást és az egyénre szabott előrehaladást jelentené. Nem hiszünk a kormánynak: valódi verseny és megmérettetés nélkül, az elmúlt évszázadokra emlékeztető központi diktátummal nem lehet jó és modern oktatást csinálni. Nem a minisztériumban, hanem az iskolákban tudják a legjobban, hogy mire van szüksége a gyerekeknek. Az egyentankönyvek csak az egyengyerekek képzésére jók; kreativitás nem születik úgy, hogy a legelemibb döntési joguktól is megfosztjuk a tanárokat.

A Szülői Hang ezért tiltakozik a minőségi oktatást ellehetetlenítő intézkedések ellen, és nem kér abból az „ingyenességből”, amellyel a gyengébb színvonalú oktatás cinkosaivá próbálják tenni őket. Közölték:

Tiltakozásunknak kiáltványban adunk hangot, melyhez várjuk a támogató szülők, pedagógusok, diákok és az oktatás ügyét fontosnak tartó állampolgárok csatlakozását. Tiltakozásként a minőségi oktatást jelképező könyv szimbólumot helyezzük el országunk térképén. De a tiltakozáson túl sem maradunk tétlenek. Tennünk kell, amikor a minisztériumban azt hiszik, hogy a gyermekek érdekeit figyelmen kívül hagyva felülbírálhatják a szakmai alapon születő helyi iskolai pedagógiai döntéseket.

Majd emlékeztettek:

Ne feledjük, hogy szülői segítséggel továbbra is megvehetjük gyermekeinknek a jól használható tankönyveket! Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben! Fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk!

Hozzátették, ezzel a céllal indít szülői aktivista programot a Szülői Hang Közösség. Szerintük nincs mire várni, ugyanis a gyerekeik most járnak iskolába, ezért most kell kiállni az érdekükben. A szülői kezdeményezéshez számos szakmai, pedagógus és diák szervezet is csatlakozott.

Az Oktatási Hivatal reagált a Szülői Hang közleményére. Azt írják,

míg 2013-ban a szülők 7,2 milliárd forintot költöttek tankönyvre, addig 2018-ban már csak 1,5 milliárdot kellett erre a célra fordítaniuk. Amely területeken még szükséges, ott az állam bevon piaci alapon működő kiadókat a tankönyvellátásba továbbra is.

A piaci tankönyvkiadók álláspontjának bírálata az állam által az ősz folyamán ellenük megnyert 92 per is – hangsúlyozta a hivatal a közleménye végén.

Szülők a tanárhiányról: bölcsész tanít matematikát, tesitanár magyart
A Szülői Hang több mint ötezer szülő részvételével készített felméréséből kiderül, mekkora károkat okoz a tanárhiány jelenleg a magyar oktatásban.

Kiemelt kép: MTI / Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik