Belföld

Nem jelent meg a bíróságon a két rendőr haláláért felelősségre vont részeg sofőr

Kedden a szakértői vélemények ismertetésével folytatódott, jobban mondva folytatódott volna a XVIII. és XIX. kerületi bíróságon annak a 35 éves férfinak a pere, aki két fiatal rendőr halálát okozta részegen három évvel ezelőtt. K. Gergely beteget jelentett a tárgyalás reggelén, ezért a tárgyalást későbbre kellett halasztani.

A vádirat szerint a jogosítvánnyal nem rendelkező sofőr 2015 februárjában az Üllői út és a Mikszáth Kálmán utca kereszteződéséhez érve szeretett volna balra kanyarodni.Ugyanebben a pillanatban szemből érkezett a kereszteződésbe megkülönböztető jelzést még nem használó, de látható rendőrautó 136-139 km/óra sebességgel.

Az ittas fiatalember ennek ellenére is levágta a kanyar ívét és megkezdte a szabálytalan balra kanyarodást. Emiatt ütközött a rendőrautóval, amely kisodródott, majd hatalmas sebességgel nekicsapódott egy arra közlekedő taxinak. A férfi segítségnyújtás és a mentők értesítése nélkül lelépett a helyszínről, és pár utcával arrébb leparkolt a kocsival. A helyszínelés alatt azonban visszament a hátrahagyott autójához, ekkor a rendőrök elfogták és előállították.

A baleset következtében a két tiszthelyettes, Demecs Gergely és Windt Bálint olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mindketten a helyszínen életüket vesztették. Előbbi 36, utóbbi pedig mindössze 22 évet élt. Az ütközésben érintett harmadik autó vezetője és utasa súlyos sérüléseket szenvedett.

K. Gergellyel szemben az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette, valamint 4 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának minősített esete miatt emelt vádat. Az ügyészség végrehajtandó börtönt kért a férfira azzal, hogy tiltsák el a vezetéstől és a közügyektől is.

A keddi tárgyaláson a kiegészítő műszaki, valamint az orvosszakértői vélemény ismertetésére került volna sor. Előbbi azért volt különösen fontos, mert ebből sok mindenre választ kaphat a bíróság a járművek műszaki állapotáról és a baleset körülményeiből, valamint arról, hogy mennyi ideje lehetett a sofőrnek arra, hogy észlelje a villogó nélkül érkező rendőröket.

Az orvosszakértői vélemény pedig azért lényeges, mert választ kaphatunk belőle arra, hogy mi igaz a szóbeszédből, miszerint nemcsak alkoholt, de valamilyen más bódító szert is találtak a sofőr szervezetében a tragédia után. És hogy ez mennyire vonta el a figyelmét attól, hogy időben észlelje a kereszteződésben történteket.

Bár a két szakértő oda-vissza két órát utazott azért, hogy elmondhassa mire jutottak a vizsgálatok során, ez végül nem történt meg. K. Gergely kedd reggel ugyanis arról értesítette a bíróságot, hogy beteg, ezért nem tud részt venni a tárgyaláson. Erről értelemszerűen tudott vádlott védője és szóltak az ügyésznek is, a két szakértőt azonban elfelejtették értesíteni. Ennek pedig egészen prózai oka van: elfelejtették, hogy idéző végzést küldtek nekik.

Kiemelt képünkön: Baleset helyszíne a főváros XVIII. kerületében 2015. február 7-én, ahol két rendőr életét vesztette egy közúti balesetben kora hajnalban. Az Üllői úton történt balesetben három autó ütközött, az egyik egy rendőrségi szolgálati gépkocsi volt. A rendőrautóban utazó törzsőrmester és őrmester olyan sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették. Az egyik gépkocsiból egy embert a mentők súlyos sérülésekkel kórházba vittek. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik