Belföld

Az ügyészség szerint a Momentum politikai nyomást akar rá gyakorolni

Megírtuk, hogy hétfő este estékszóróval jelent meg a Momentum Mozgalom néhány aktivistája a Legfőbb Ügyészség épülete előtt és telepingálták a bejárat előtti részt olyan ügyekkel, amelyekkel szerintük foglalkoznia kellene vagy kellett volna az ügyészségnek.

Ezzel az akcióval reagáltak arra, hogy az ügyészség szerint jogszerűen dobták ki az ellenzéki képviselőket a köztévé épületéből, ezzel egyidőben viszont közérdekű üzem működésének megzavarása miatt elrendelték a nyomozást.

A Momentum akciójára kedden közleményben reagált az ügyészség, mint írták:

az ügyészség visszautasítja az igazságszolgáltatást ért politikai nyomásgyakorlást. (…) az ügyészség az Alaptörvénynek és a rá vonatkozó törvényeknek megfelelően, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, függetlenül eljárva érvényesíti az állam büntetőjogi igényét.

Az ügyészség szerint, ahol fennálltak a törvényi keretek, mint például Mengyi Roland vagy Simonka György esetében, Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytatott.

Az akció keretében ugyanakkor olyan ügyeket is megkíséreltek felróni az ügyészségnek, amelynek felderítése nem tartozik a hatáskörébe, és amelyben a rendőrség vagy a NAV folytatott eljárást. Jellemző példája ennek az aktivisták által feltüntetett un. Elios ügy, amelyben már sokadik alkalommal hivatkoztak igaztalanul az ügyészségre.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik