Belföld

A fideszes T. Mészáros szemérmes, ha a vagyonnyilatkozatairól van szó

Az Átlátszó szedte össze a megyei jogú városok polgármestereinek vagyonnyilatkozatait. Nem volt egyszerű, mert például Érd városvezetője, T. Mészáros András nem volt hajlandó kiadni a 2017 előtti évekre vonatkozó vagyonnyilatkozatait. Indoklása szerint azért, mert nem köteles a korábbi vagyonbevallásainak adatait kezelni. A portál végül elkérte minden megyei jogú város első emberének vagyonnyilatkozatát. Egyetlen helyen nem jártak sikerrel: Győrben.

Az összegyűjtött adatok alapján:

  • A legtöbb tételből álló ingatlanvagyont Szombathely első embere, a fideszes Puskás Tivadar vallotta be. A 17 tétel egyike egy lakóház felének tulajdonrésze, a többi 16 erdő, gyep és szántó. Utóbbiakhoz öröklés útján jutott, ezek jelentős részén töredék-tulajdonjoga áll fenn.
  • A legjelentősebb ingatlanvagyonnal rendelkezők közé tartozik az érdi polgármester, a Fidesz helyi vezetője: 2012-ben például egy komoly lakóházas ingatlant vásárolt Érden: egy 740 négyzetméteres telken álló 190 nm-es szerkezetkész épület fele lett T. Mészárosé. Ebben az évben a polgármestert szabályosan elhalmozták ajándékokkal: egy 10 228 négyzetméteres, szántó művelésű ingatlan egyedüli tulajdonosa lett, több száz négyzetmétert kapott egy 45 300 négyzetméteres szántó-legelőből is, és ugyancsak ajándékozás révén félhektárnyi erdő is a nevére került. Ingatlanportfóliója összesen 12 elemből áll.
  • Kovács Ferencnek, Nyíregyháza fideszes vezetőjének Nyíregyházán egy 23 négyzetméteres lakása van, valamint egy 182 négyzetméteres családi ház felerészbeni tulajdonosa. Ahogyan felerészben tulajdonol két budapesti ingatlant, egy XIII. kerületi 92 négyzetméteres lakóházat, valamint egy II. kerületi 70 négyzetméteres lakást.  Szintén felerészben az övé Diósdon egy 688 négyzetméter „egyéb épület és udvar” besorolású ingatlan, 1979-ben pedig egy 100 négyzetméteres lakóházas ingatlan egyharmadát örökölte.
  • A legnagyobb havi jövedelemnek a szekszárdi Ács Rezső örülhet: 997 200 forint illetmény, 150 ezer forint költségtérítés – és még egy zrt. elnöki posztjáért is kap 300 ezer forintot havonta. Őt Cserna Gábor (Dunaújváros) követi: 997 200 illetmény, 149 600 forint költségtérítés és 200 ezer forint cafeteria; mindezt havi 50 ezer forint közalapítványi kurátori díjazás egészíti ki.

A teljes cikket itt találja.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik