Belföld nyugdíj
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning

Kamatot kérhetnek a nyugdíjasok a késedelmes kifizetés miatt

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2019. 01. 14. 12:53

Bocsánatkérést várnak az idősek: egyetlen ember sem állt ki a nyilvánosság elé, vállalva a hibát és a felelősséget.
Korábban a témában:

Sem én, sem a tagság nem emlékszik olyan esetre, hogy késett volna a nyugdíjak kifizetése. Ráadásul éppen egy ilyen nehéz időszakban, amikor nem is 28-30 nap telt el két nyugdíj között, hanem negyven, ráadásul ünnepekkel, a fűtési szezonban. Az utolsó nyugdíj december 3-án érkezett — mondta el a 24.hu kérdésére Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke.

Ahogyan korábban megírtuk: pénteken derült ki, hogy a Magyar Államkincstár késve utalta el a nyugdíjakat. A csúszásra előzetesen nem figyelmeztették az érintetteket, a hétvégét totális kommunikációs káosz jellemezte, ugyanis a MÁK nem volt hajlandó elárulni, hogy a nyugdíjasok konkrétan mikor jutnak a pénzükhöz és mi a csúszás oka. A MÁK a saját maga által szabott menetrendet vette semmibe: ebben január 11-ére jelezte a banki átutalást, tehát pénteken kellett volna hogy megkapják a járandóságukat, akik utalással kérik a nyugdíjat.

Tárkány, 2012. november 16.
Postás kézbesíti egy idős nő nyugdíját Tárkányban 2012. november 16-án. A Komárom-Esztergom megyei községben időközi választást tartanak november 25-én, a polgármesteri székért 3 jelölt indul.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nyugdíj: a posta menetrend szerint fog kézbesíteni
Akik nem átutalással kapják a nyugdíjukat, azoknál nem lesz késés.

Nem csak a sajtót informálták nehezen, a 130 ezres tagsággal rendelkező NYOSZ már pénteken minden követ megmozgatott, hogy egyértelmű tájékoztatást kapjanak, azonban érdeklődésükre csak ingerült válaszokat kaptak, ha egyáltalán sikerült elérniük valakit.

A minisztériumban annyival intézték el a dolgot pénteken, hogy lesz sajtótájékoztató, de nem mondhatnak semmit. Még ez volt a legegyenesebb megoldás. Az egész helyzet tisztességtelen: nem csak a csúszással van probléma, hanem azzal is, hogy nem volt egyetlen ember, aki egyenesen kiállt volna a nyilvánosság elé és azt mondta volna, hogy ezt és ezt rontottuk el, tisztában vagyunk a következményekkel, bocsánatot kérünk. Semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptunk, ez felháborító

– magyarázta Némethné Janokovics Györgyi, aki úgy tudja,

sokan még mindig nem kapták meg pénzüket.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint többen eljátszottak a gondolattal, hogy késedelmi kamat megfizetését kezdeményezik, azonban amíg nem világos, hogy ki kibázott, az sem egyértelmű, ki felé kellene érvényesíteniük követelésüket.

Mindenki a másikra mutogat: a MÁK szerint ők időben elutalták a nyugdíjakat, a bankok szerint nem minden pénz érkezett meg időben. Mindenképpen tudnunk kellene, hogy ki a felelős, hiszen csak így tudunk jogorvoslati eljárást kezdeményezni.

A NYOSZ elnöke hozzátette: perre csak akkor mennek, ha erre megbízást kapnak, tehát ha a tagság úgy dönt, hogy a törvény előtt kérnek elégtételt a nyugdíjak csúszása miatt. (A késés csak azokat érinthette, akiknek bankszámlára érkezik a pénzük, a Magyar Posta  az ugyancsak előre megszabott menetrend, nyugdíjkifizetési naptár alapján viszi ki a pénzt, és minden hónapban 12 munkanapon át tart a kézbesítési időszak.)

Bár a nyugdíjasok késedelmes kifizetését sokan a bőrükön érzik, az M1 közszolgálati Híradója nem számolt be arról, hogy rengeteg idős maradt pénz nélkül hétvégére.

Nyíregyháza, 2018. július 26. 
A 74 éves Listván Attila számítógépezik nyíregyházi otthonában 2018. július 23-án. A nyugdíjas férfi több internetes csoport szervezõje, a Szabolcs Táncegyüttes életét évtizedek óta dokumentálja. A családok idõsebb tagjai is egyre otthonosabban mozognak a digitális világban, a netet már használó nagyszülõk, dédszülõk közül egyre több használ kettõ vagy több internetezésre alkalmas eszközt.
MTI Fotó: Balázs Attila
Közszolgálatilag meg sem történt a nyugdíjak csúszása
Az M1 esti egyórás híradójában inkább a hóról és Soros Györgyről volt szó.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.