Belföld

A magyar kormány kötelezettségszegési eljárást kezdeményez Ausztria ellen

Mert kevesebb támogatás jár a Magyarországon élő gyerekek után.

A magyar kormány a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, azt kérve Marianne Thyssentől, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt – közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel. Völner Pál hozzátette: ha ez nem történik meg, Magyarország kész az unió bíróságához fordulni.

Érdekességképpen megjegyzendő, hogy amikor Magyarország ellen indultak kötelezettségszegési eljárások a civil törvény vagy a lex CEU miatt, Völner volt, aki azt nyilatkozta, hogy ezzel hazánk szuverenitását akarják megkérdőjelezni. Most viszont azt mondta: a magyar kormány elsődlegesnek tekinti a magyar munkavállalók érdekeit, ezért mindent megtesz, hogy ne érje jogsérelem a külföldön dolgozó magyarokat.

Arról van egyébként szó, hogy január elseje óta az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a munkavállaló hazájában érvényes árszínvonal alapján állapítják meg a családtámogatás, valamint a személyi jövedelemadó-kedvezmény összegét. Ezzel a Magyarországon élő gyerekek után járó támogatást majdnem felére csökkentették ahhoz képest, ami az Ausztriában élő gyerekek után jár. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik